Η τιμή του χρυσού έχει πάρει την κατιούσα από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έκανε…νεύμα ότι πλησιάζει η ώρα αύξησης των επιτοκίων λόγω των προσδοκιών για άνοδο του πληθωρισμού, όμως η απόδοση του κίτρινου μετάλλου εξαρτάται από μια πολύπλοκη σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των αποδόσεων των ομολόγων, της προσφοράς χρήματος και της “δύναμης” του δολαρίου.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε από περίπου 1.895 δολάρια η ουγγιά που ήταν στις 11 Ιουνίου στα 1.765 δολάρια μια εβδομάδα αργότερα, καταγράφοντας πτώση 6,9%, για να ενισχυθεί ελαφρώς στα 1.776,70 δολάρια την Πέμπτη.

Μέχρι και την Πέμπτη, ο χρυσός κινείται 14% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 2.067 δολαρίων που κατέγραψε τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους.

Η εβδομαδιαία πτώση του χρυσού επιταχύνθηκε από την προηγούμενη Τετάρτη (16 Ιουνίου) όταν η Federal Reserve έδειξε να κατευθύνεται προς δύο αυξήσεις των επιτοκίων έως το τέλος του 2023 – κι αυτό γιατί τα υψηλότερα επιτόκια συνήθως πλήττουν τη ζήτηση για “σκληρά” περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός που δεν προσφέρουν απόδοση.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι η Fed σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκιά της νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, αυτό σημαίνει ότι επιδιώκει να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Και καθώς ο χρυσός παραδοσιακά θεωρείται ως αντιστάθμισμα των πληθωριστικών πιέσεων, «η αγορά αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ως αρνητικό», σημειώνει ο Luke Lloyd, στρατηγικός επενδυτής της Strategic Wealth Partners, μιλώντας στο Forbes.

Η υιοθέτηση πιο «επιθετικής» στάσης από τη Fed, που συνεπάγεται υψηλότερα πραγματικά επιτόκια, και η ενίσχυση του δολαρίου, δείχνουν προς περαιτέρω υποχώρηση της τιμής του χρυσού, συνηγορεί και ο Przemyslaw Radomski, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας επενδύσεων Sunshine Profits, σε επικοινωνία του με το Forbes.

Μάλιστα, ο Lloyd πιστεύει ότι η Fed υποτιμά επί του παρόντος τον αντίκτυπο του πληθωρισμού και εκτιμά ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα γίνει “πιο επιθετικη” το επόμενο έτος, επισπεύδοντας ακόμη περισσότερο την αύξηση των επιτοκίων, ένα δυνητικά αρνητικό σενάριο για τον χρυσό, που σημαίνει ότι δεν θεωρεί την τρέχουσα συγκυρία ως ευκαιρία αγοράς.

Στον αντίποδα

Ο χρυσός εμφάνισε τη χειρότερη εβδομαδιαία απόδοσή του σε διάστημα 15 μηνών την προηγούμενη εβδομάδα, εν μέσω των ανησυχιών ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Ωστόσο, ο George Milling-Stanley, επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής για τον χρυσό της State Street Global Advisors, δεν πιστεύει ότι η πρόσφατη διόρθωση του χρυσού προκαλεί ανησυχία καθώς οι προβολές αύξησης των επιτοκίων της Fed απέχουν ακόμη πολύ. Μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Kitco.com, που εστιάζει στην αγορά χρυσού, ο Milling-Stanley δήλωσε ότι η τρέχουσα εξασθένιση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου αποτελεί αγοραστική ευκαιρία. “Βλέπω ένα κύμα πωλήσεων πανικού και δεν νομίζω ότι θα διαρκέσει πολύ”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι ενδεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων απέχουν τουλάχιστον δύο χρόνια και “πολλά μπορούν να συμβούν σε δύο χρόνια”.

Άλλωστε, παρότι ο χρυσός συνήθως υποαποδίδει σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, ορισμένες φορές αυτή η παραδοχή δεν ισχύει. Όπως επεσήμανε ο Milling-Stanley, μεταξύ Δεκεμβρίου 2015 και Δεκεμβρίου 2018, και ενώ η Fed ακολουθούσε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, η τιμή του χρυσού στην πραγματικότητα ενισχύθηκε κατά 21%, φτάνοντας από 1.050 δολάρια στα 1.270 δολάρια.

Ο Milling-Stanley, πάντως, εκτιμά ότι ο χρυσός θα ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια έως το τέλος του έτους, ενώ δεν έχει πεισθεί ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της ακόμη και αν ο πληθωρισμό αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Προσθέτει ότι τα προγράμματα τρισεκατομμυρίων δαπανών για την ανάπτυξη υποδομών που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν θα οδηγήσουν σε αύξηση των ελλειμμάτων, επομένως τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Αντίθετα, ο Lloyd προβλέπει ότι ο χρυσός θα ολοκληρώσει το έτος στο επίπεδο των 1.700 δολαρίων. Ο Radomski, από την πλευρά του, εκτιμά ότι το πολύτιμο μέταλλο θα συνεχίζει να κατρακυλά τους επόμενους μήνες, διολισθαίνοντας έως τα 1.500 δολάρια ή ακόμη χαμηλότερα, , αναμένει ότι ο χρυσός θα συνεχίσει να μειώνεται κατά τους επόμενους μήνες, ολισθαίνοντας στα 1.500 $ ή ακόμα χαμηλότερα, αλλά θα ανακάμψει στη συνέχεια στο επίπεδο των 1.800 δολαρίων έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί κατά 5.000% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 1970, την στιγμή που ο δείκτης Dow Jones Industrial Average έχει γράψει κέρδη 4.080%.

Πηγή: Forbes

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές