Στις 2 Ιουλίου 1962 ένας σκληρά εργαζόμενος λιανοπωλητής από την Οκλαχόμα ανοίγει ένα εκπτωτικό κατάστημα στη πόλη Rogers του Αρκανσας. Το όνομά του είναι Sam Walton και ονομάζει το κατάστημά του Wal-Mart.

Ο Samuel Moore Walton γεννήθηκε το 1918 σε μια οικογένεια η οποία υπέφερε από τα επακόλουθα του Μεγάλου Κραχ και της γεωργικής κρίσης που ακολούθησε. Αποδείχτηκε άριστος μαθητής και μετά το πανεπιστήμιο δούλεψε στην αλυσίδα λιανικής J. C. Penney ως εκπαιδευόμενος διευθυντής στο Des Moines της Αϊόβα, για $75 το μήνα. Ο Walton πέρασε περίπου 18 μήνες εκεί μαθαίνοντας τα της λιανικής.

Μεταπολεμικά, μετά την αποστρατεία του, και μετά από κάμποσες περιπέτειες προσπαθώντας να ορθοποδήσει στην λιανική πώληση αναλαμβάνοντας αρχικά δικά του μεμονωμένα καταστήματα και από το 1954 franchise της αλυσίδας λιανικής Ben Franklin. Εκεί έχτισε μια μικρή δική του αλυσίδα από franchise, ώσπου το 1962 ίδρυσε στο Rogers του Αρκάνσας το πολυκατάστημα Wal-Mart.

Το πρώτο Walmart

Από τις 30 Απριλίου 2021, η Walmart διαθέτει 10.526 καταστήματα σε 24 χώρες, λειτουργώντας με 48 διαφορετικά ονόματα. Η εταιρεία λειτουργεί με την επωνυμία Walmart στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, ως Walmart de México y Centroamérica στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, και ως Flipkart Wholesale στην Ινδία. Διαθέτει εξ ολοκλήρου δραστηριότητες στη Χιλή, τον Καναδά και τη Νότια Αφρική. Από τον Αύγουστο του 2018, η Walmart κατέχει μόνο μερίδιο μειοψηφίας στη Walmart Brasil, η οποία μετονομάστηκε σε Grupo Big τον Αύγουστο του 2019, με το 20% των μετοχών της εταιρείας και η ιδιωτική εταιρεία Advent International να κατέχει το 80 τοις εκατό της ιδιοκτησίας της εταιρείας.

Η Walmart είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο σε έσοδα, με 548,743 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα Fortune Global 500 το 2020. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης στον κόσμο με 2,2 εκατομμύρια υπαλλήλους. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που αποτελεί αντικείμενο δημόσιας διαπραγμάτευσης, καθώς η εταιρεία ελέγχεται από την οικογένεια Walton. Οι κληρονόμοι του Sam Walton κατέχουν πάνω από το 50% της Walmart μέσω της εταιρείας χαρτοφυλακίου Walton Enterprises και των μεμονωμένων συμμετοχών τους. Η Walmart ήταν ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής παντοπωλείων των Ηνωμένων Πολιτειών το 2019 και το 65% των πωλήσεων της Walmart ύψους 510.329 δισεκατομμυρίων δολαρίων προήλθαν από τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Η Walmart εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 1972. Μέχρι το 1988, ήταν ο πιο κερδοφόρος λιανοπωλητής στις ΗΠΑ, και έγινε ο μεγαλύτερος από την άποψη εσόδων από τον Οκτώβριο του 1989. Η εταιρεία αρχικά περιοριζόταν γεωγραφικά στο αμερικανικό Νότο και στο νότιες μεσοδυτικές πολιτείες, αλλά μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έφτασε να έχει καταστήματα σε όλες τις ΗΠΑ.

Walmart Shekou Shenzhen Κίνα

Οι επενδύσεις της Walmart εκτός των ΗΠΑ έχουν δείξει μικτά αποτελέσματα. Οι δραστηριότητες και οι θυγατρικές της στον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κεντρική Αμερική, τη Νότια Αμερική και την Κίνα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένες, αλλά οι επιχειρήσεις της απέτυχαν στη Γερμανία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

ΥΓ: Οπως ανακοίνωσε της 1 Ιουλίου 2021 η Walmart σχεδιάζει να προσφέρει τη δική της φθηνότερη επιλογή για ινσουλίνη. Ο γίγαντας λιανικής λέει ότι θα πουλήσει τη δική του ιδιωτική ετικέτα ινσουλίνης, με τιμή 75% χαμηλότερη από το κόστος των ανταγωνιστικών προϊόντων.Ένα φιαλίδιο θα κοστίσει περίπου 73 $ και ένα προγεμισμένο στυλό ινσουλίνης θα κοστίσει περίπου 86 $. Τα φιαλίδια ινσουλίνης κοστίζουν σήμερα περισσότερα από $ 300 σε ορισμένα μέρη, καθιστώντας δύσκολο να αντέξει κανείς σε διαβητικούς ασθενείς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα

Ιράν: Το δίλημμα του Ισραήλ – Να χτυπήσει για παραδειγματισμό ή να επιλέξει συμβολικό στόχο;
Επικαιρότητα |

Ιράν: Το δίλημμα του Ισραήλ – Να χτυπήσει για παραδειγματισμό ή να επιλέξει συμβολικό στόχο;

Χθες το Ιράν δημιούργησε πρηγούμενο καθώς ήταν η πρώτη φορά που χτύπησε ευθέως σε ισραηλινό έδαφος, «δημιουργώντας δεδικασμένο». Το Ισραήλ εξετάσει τις επιλογές του.