Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον σκοπεύει να νικήσει τον Τζεφ Μπέζος στο διάστημα.

Η Virgin Galactic την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι ο κ. Μπράνσον σκοπεύει να επιβιβασθεί σε πτήση που θα ταξιδέψει στο διάστημα στις 11 Ιουλίου, με την προϋπόθεση ότι ο καιρός θα το επιτρέψει και δεν θα υπάρξουν τεχνικά προβλήματα.

Η έναρξη θα γίνει εννέα ημέρες προτού ο κ. Μπέζος, ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Amazon.com Inc., αναμένεται να κάνει το ίδιο με ένα σκάφος της διαστημικής εταιρείας που ίδρυσε, Blue Origin.

Οι προγραμματισμένες εκτοξεύσεις που μεταφέρουν τους δύο άνδρες και τους συνεργάτες τους τονίζουν τον ανταγωνισμό μεταξύ της Virgin Galactic και της Blue Origin στα όρια του διαστήματος. Οι επιβάτες των υποτροχιακών πτήσεων μπορεί να πληρώσουν σημαντικά ποσά για να βιώσουν την έλλειψη βαρύτητας και να δουν τη Γη από πλεονεκτικά σημεία που λίγοι έχουν δει.

Σε μια δήλωσή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Blue Origin, Μπομπ Σμιθ, δήλωσε ότι η εταιρεία εύχεται στον κ. Μπράνσον μια υπέροχη, ασφαλή πτήση. Είπε ότι η Virgin Galactic δεν πετά πάνω από τη γραμμή Karman, η οποία είναι το φανταστικό όριο περίπου 62 μίλια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και η οποία θεωρείται η αρχή του διαστήματος. «Είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία», είπε.

Εκπρόσωπος της Virgin Galactic είπε ότι η εταιρεία πετά πάνω από το όριο των 50 μιλίων, κάτι που, όπως επισήμανε, πληροί τον ορισμό της NASA για το διάστημα.

Τα στελέχη της Virgin Galactic έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι τα ταξίδια θα μπορούσαν να κοστίσουν λιγότερο από 500.000 δολάρια, αλλά η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει τις τιμές για εμπορικές υπηρεσίες που ελπίζει να εγκαινιάσει το επόμενο έτος.

Οι μετοχές της Virgin Galactic σημείωσαν άνοδο 27% στα 54,99 δολάρια στις συναλλαγές στις συναλλαγές της Πέμπτης.

Πρόκειται για την τέταρτη αποστολή διαστημικού πτήσης της Virgin Galactic με πλήρωμα και η πρώτη που θα πλαισιωθεί από πλήρες πλήρωμα δύο πιλότων και τεσσάρων ειδικών αποστολής, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μπράνσον, στην καμπίνα.

«Έχω την τιμή να βοηθήσω να επικυρωθεί το ταξίδι που θα πραγματοποιήσουν οι μελλοντικοί αστροναύτες μας και να διασφαλίσουμε ότι θα προσφέρουμε μια μοναδική εμπειρία στους πελάτες μας, όπως την περιμένουν οι άνθρωποι από την Virgin», δήλωσε ο κ. Μπράνσον.

Αποστολή του κ. Μπράνσον θα είναι να χρησιμοποιεί το υπόβαθρο που διαθέτει στη δημιουργία καταναλωτικών εμπειριών για να προσφέρει την αίσθηση ενός ταξιδιού που θα το βιώσει κανείς όπως ένας αστροναύτης, δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Virgin Galactic, Μάικλ Κολγκλέιζιερ.

«Αυτή είναι η πτήση που είναι έτοιμη για αυτόν», είπε ο κ. Κολγκλέιζιερ, προσθέτοντας ότι η εταιρεία επέλεξε την προτεινόμενη ημερομηνία εκτόξευσης της 11ης Ιουλίου, επειδή είναι τεχνικά έτοιμη. Την περασμένη εβδομάδα, η Virgin Galactic δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) της χορήγησε μια πλήρη εμπορική άδεια εκτόξευσης στο διάστημα, δίνοντας τη δυνατότητα σε εξωτερικούς επιβάτες να συμμετάσχουν σε πτήσεις.

Η Virgin Galactic χρησιμοποιεί ένα διαστημικό σκάφος που εκτοξεύεται στο κατώτερο σημείο του διαστήματος αφού αφεθεί από ένα αεροπλάνο που απογειώνεται από μια εγκατάσταση στο Νέο Μεξικό.

Κατά τη διάρκεια των πτήσεων, οι επιβάτες θα μπορούν να αιωρούνται για λίγα λεπτά στο διάστημα, εάν το επιθυμούν, είπε εκπρόσωπος της εταιρείας, πριν το σκάφος κινηθεί και πάλι πίσω στη γη. Συνολικά, τα ταξίδια διαρκούν περίπου 90 λεπτά.

Στους επιβάτες που αναμένονται για πτήσεις της εταιρείας αυτόν τον μήνα περιλαμβάνονται ο Μπεθ Μόουζες, ο επικεφαλής εκπαιδευτής των αστροναυτών, και η Σιρίσα Μπάντλα, αντιπρόεδρος της εταιρείας που επικεντρώνεται σε κυβερνητικά ζητήματα και στην έρευνα.

Η Blue Origin του κ. Μπέζος έχει μια διαφορετική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας έναν επαναχρησιμοποιήσιμο πύραυλο για να ωθήσει μια κάψουλα λίγο πάνω από τη γραμμή Karman. Στη συνέχεια, η κάψουλα επιστρέφει στο έδαφος με αλεξίπτωτο. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Η Blue Origin ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η προγραμματισμένη της εκτόξευση αργότερα αυτό το μήνα θα περιλαμβάνει τον Γουόλι Φανκ, έναν 82χρονο πιλότο, ως επισκέπτη. Είχε εκπαιδευτεί για διαστημική πτήση στη δεκαετία του 1960 ως μέρος ενός ιδιωτικού προγράμματος που δοκίμασε γυναίκες πιλότους στη φυσική κατάσταση αυστροναυτών, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο αδερφός του κ. Μπέζος, Μάρκος, αναμένεται επίσης να πλαισιώσει την πτήση, όπως και ένα ανώνυμο άτομο που πρόσφερε σχεδόν 30 εκατομμύρια δολάρια σε μια δημοπρασία φιλανθρωπίας για μια θέση στην καμπίνα.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Πρόσφατα Άρθρα