Η Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών καθιερώθηκε το 1995, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Συμμαχίας των Συνεταιρισμών και εορτάζεται το πρώτο Σάββατο κάθε Ιουλίου.

Ο Συνεταιρισμός αποτελεί μία μορφή επιχειρηματικότητας, που συσπειρώνει τους μικροπαραγωγούς. Σήμερα, οι συνεταιρισμένοι παραγωγοί ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο παγκοσμίως.

Το φετινό θέμα των εορτασμών είναι «Ξαναχτίζουμε καλύτερα μαζί».

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών οι καλούνται να αντιμετωπίζουν την κρίση της πανδημίας COVID-19 με αλληλεγγύη και ανθεκτικότητα και να προσφέρουν στις κοινότητες μια ανθρωποκεντρική και περιβαλλοντικά δίκαιη ανάκαμψη .

Στους τομείς της υγείας, της γεωργίας, της παραγωγής, της λιανικής, της χρηματοδότησης, της στέγασης, της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, των κοινωνικών υπηρεσιών και πολλών άλλων τομέων όπου βρίσκονται οι συνεταιρισμοί, περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο συνεταιριστικά μέλη παγκοσμίως συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι κανείς δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσει μια κρίση σαν την πανδημία από μόνος του.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία να διαδοθεί το μήνυμα πώς ένα ανθρωποκεντρικό επιχειρηματικό μοντέλο, που υποστηρίζεται από τις συνεργατικές αξίες αυτοβοήθειας και αλληλεγγύης και τις ηθικές αξίες της κοινωνικής ευθύνης και της ανησυχίας για την κοινότητα, μπορεί να μειώσει την ανισότητα, να δημιουργήσει κοινή ευημερία και να ανταποκριθεί στις άμεσες επιπτώσεις της COVID-19.

Οι συνεταιρισμοί αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας

Περισσότερο από το 12% της ανθρωπότητας είναι μέρος ενός από τους 3 εκατομμύρια συνεταιρισμούς στον κόσμο.

Οι μεγαλύτεροι 300 συνεταιρισμοί αναφέρουν συνολικό κύκλο εργασιών άνω των 2 δισ. δολ.

Οι συνεταιρισμοί απασχολούν 280 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο (10% του παγκόσμιου απασχολούμενου πληθυσμού)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή