Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε το τέλος της στρατιωτικής αποστολής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν μετά την βιαστική και σε άκρα μυστικότητα αναχώρηση των τελευταίων στρατευμάτων που είχαν απομείνει στη χώρα, περίπου 750 άνδρες. Οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν παρουσία 20 συνεχόμενων ετών στη χώρα μετά την εισβολή που ακολούθησε την 9/11 και τον κήρυξη από τη Δύση του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι η στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν -η οποία στοίχισε τη ζωή 457 Βρετανών στρατιωτών- θα τερματιστεί ακόμη και εάν οι Ταλιμπάν καταφέρουν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος σε αγροτικές περιοχές, μετά την απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ και Βρετανίας.

Ο Τζόνσον ξεκαθάρισε ότι «όλα τα βρετανικά στρατεύματα που συμμετείχαν στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν επιστρέφουν τώρα στην πατρίδα τους». Αν και δεν θα αποκάλυπτε το ακριβές χρονοδιάγραμμα της αναχώρησης για λόγους ασφαλείας, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Μπορώ να σας πω ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού μας έχει ήδη αποχωρήσει».

Σε ξεχωριστή ενημέρωση, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Σερ Νικ Κάρτερ, αναγνώρισε ότι οι πρόσφατες ειδήσεις από το Αφγανιστάν ήταν «πολύ ζοφερές», αλλά ανέφερε ότι ο αφγανικός στρατός είχε συγκεντρωθεί για να υπερασπιστεί τις αστικές περιοχές. Πρόσθεσε επίσης ότι οι Ταλιμπάν τώρα έχουν υπό τον έλεγχό τους σχεδόν το 50% των αγροτικών περιοχών στο Αφγανιστάν και ότι ο αφγανικός στρατός «δεν θα έχει πλέον πρόσβαση σε [δυτική] αεροπορική δύναμη». Ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα