Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει – τελικώς – την εμπλοκή ή όχι των ιδιωτών εκκαθαριστών – δικηγόρων και λογιστών – στην διαδικασία απονομής των συντάξεων που «λιμνάζουν» επι σειρά ετών στην λίστα αναμονής του ΕΦΚΑ.

Η Πανελληνία Ομοσπονδία υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, η οποία εξαρχής διαφώνησε με το συγκεκριμένο μέτρο, προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης που εισαγάγει την απονομή συντάξεων από ιδιώτες.

Με την «κίνηση» αυτή κλιμακώνεται η κόντρα στις σχέσεις υπουργού – υπαλλήλων (του υπουργείου αλλά κυρίως του ΕΦΚΑ), οποία εξελίσσεται σε «μάχη μέχρι εσχάτων».

Η αλήθεια είναι πως οι υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας – αρχικώς – αλλά και του ΕΦΚΑ – στην συνέχεια -, διαφώνησαν με υπουργικές επιλογές, για την προκαταβολή της εθνικής σύνταξης αλλά και για την ανάμειξη των ιδιωτών στη διαδικασία απονομής των συντάξεων.

Οι υπάλληλοι τόνισαν τα προβλήματα νομιμότητας της συγκεκριμένης διαδικασίας με τον υπουργό να σημειώνει ότι είναι αποφασισμένος «να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέτρο βοηθά στην επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων».

Χρονικά προηγήθηκε η κόντρα του κ. Χατζηδάκη με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου του για το μέτρο της καθιέρωσης προκαταβολής σύνταξης, ισόποσης με την εθνική σύνταξη (384 ευρώ).

Ο κ. Χατζηδάκης κατήγγειλε ότι «οι ανώτεροι υπάλληλοι του υπουργείου αρνήθηκαν να υπογράψουν την σχετική υπουργική απόφαση», φοβούμενοι μήπως και τους ζητηθούν ευθύνες. Στον αντίποδα των δηλώσεων αυτών, ο σύλλογος υπαλλήλων επισήμανε ότι στο σχέδιο της υπουργικής απόφασης για την προκαταβολή της σύνταξης «υπάρχουν αιτιολογημένες επιφυλάξεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων» κάτι που αποτελεί «υποχρέωση του κάθε δημόσιου υπαλλήλου».

Ακολούθησε η κόντρα του υπουργού με τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, την οποία πυροδότησε η ανάμειξη ιδιωτών στην απονομή συντάξεων.

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις των υπαλλήλων, υπήρξαν απανωτές – αιφνίδιες – «επισκέψεις» του κ. Χατζηδάκη σε υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, όπου ο υπουργός διαπίστωσε «ακραία ταλαιπωρία ασφαλισμένων», «επίορκες και δεσποτικές συμπεριφορές υπαλλήλων», ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση των εκκρεμοτήτων του ΕΦΚΑ ως την «κόπρο του Αυγεία» που έχει κληρονομήσει το ταμείο από το παρελθόν.

Απαντώντας η ομοσπονδία των υπαλλήλων ΠΟΣΕ – ΙΚΑ χαρακτηρίζει αυτή την τακτική του υπουργού ως «συνειδητή και με μαεστρία στοχοποίηση» των υπαλλήλων στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, που έχει ως στόχο να «μετακυλίσει τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας στις πλάτες των υπαλλήλων», τους οποίους έχει μετατρέψει σε «σάκο του μποξ».

Η προσφυγή στο ΣτΕ

Εν κατακλείδι η Ομοσπονδία των υπαλλήλων του ΙΚΑ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία προσωπικού των υπολοίπων ταμείων προσέφυγαν στις 13 Ιουλίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί και να ανασταλεί η εκτέλεση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης, προκειμένου «να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των εκατομμυρίων ασφαλισμένων».

Στην αίτηση ακύρωσης της Ομοσπονδίας τονίζεται πως με την συγκεκριμένη προσφυγή:

1. Προασπίζονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εκατομμυρίων ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, που με την προσβαλλόμενη απόφαση του Υπουργού, μετατρέπονται σε «πελάτες» λογιστικών και δικηγορικών γραφείων, υπό διαδικασίες αδιαφάνειας και χωρίς καμία αξιοπιστία ως προς το κύρος των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που θα εκδίδονται από αυτούς.

2. Διαφυλάσσεται το κύρος του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, που παρά τα μυριάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας των λαθεμένων πολιτικών επιλογών που έχουν υπάρξει από όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, παρόλα αυτά εξακολουθεί και παραμένει αξιόπιστο. Η κυβέρνηση, με την απόφασή της «επιδιώκει να δημιουργήσει ένα αναξιόπιστο ‘εξωθεσμικό’ σύστημα έκδοσης των συντάξεων, όπου δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος».

3. Επιχειρείται να αποφευχθεί η κατασπατάληση εκατομμυρίων χρημάτων, τα οποία πρόκειται να διοχετευθούν για τη δημιουργία αυτού του «εξωθεσμικού» συστήματος των ιδιωτών. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσε ο ΕΦΚΑ να τα διαθέσει για την προμήθεια σύγχρονων υπολογιστών, για την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων (και την ολοκλήρωση του συστήματος έκδοσης των συντάξεων ΑΤΛΑΣ), ώστε να απονέμονται ταχύτερα οι συντάξεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες