Λεπτομέρειες για το τι διημείφθη πίσω από τις κλειστές πόρτες της κρίσιμης σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άρχισαν σιγά-σιγά να διαρρέουν, με το πλέον καυτό ερώτημα να εντοπίζεται στο ποιοι ήταν οι… αντάρτες που «χάλασαν» την ομοφωνία στο συμβούλιο. Εξάλλου, η Κριστίν Λαγκάρντ, στις δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίασης, δεν απέκρυψε το γεγονός κάνοντας λόγο για διαφωνίες αναφορικά με τις αλλαγές στο guidance, που κατέληξαν στη λήψη απόφασης «με αυξημένη πλειοψηφία».

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters μεγάλος αριθμός μελών του συμβουλίου είχαν σοβαρές αντιρρήσεις για τη νέα επιτοκιακή στρατηγική, αν και μέσα από τη… συζήτηση πείστηκαν να αλλάξουν γνώμη. Όλοι τους, εκτός από δύο μέλη. Ο πρώτος ήταν ο συνήθης ύποπτος επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, Γενς Βάιντμαν και ο δεύτερος ήταν ο επικεφαλής της Τράπεζας του Βελγίου, Πιερ Βουνς.

Ο τελευταίος ήταν και η μεγάλη έκπληξη, δεδομένου πως συνήθως ο Ολλανδός τραπεζίτης είναι αυτός που ακολουθεί το σύνθημα του Βάιντμαν.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές κάνουν λόγο για μια ιδιαίτερα… έντονη συνεδρίαση, όπου αρκετοί εξέφρασαν ενστάσεις και αντιρρήσεις, αλλά σε μεγάλο βαθμό ενέδωσαν στις απόψεις της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ.

Όσοι διαφωνούσαν με τις νέες οδηγίες υποστήριζαν πως «δένει» τα χέρια της Τράπεζας για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς μπορεί να σημαίνει καμία αύξηση των επιτοκίων για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Φυσικά, μέγα θέμα συζήτησης ήταν και το ζήτημα του πληθωρισμού παρά και τους νέους όρους που έθετε η πρόσφατη αναθεώρηση της στρατηγικής της Τράπεζας. Τα μέλη του συμβουλίου συζήτησαν εκτενώς για το κατά πόσο η Τράπεζα μπορεί να επιτρέψει άνοδο του πληθωρισμού πάνω από το όριο του 2% και κάποιοι μάλιστα, μεταξύ των μετριοπαθών, επέμειναν σε μια αναφορά που θα έκανε λόγο για «τουλάχιστον 2%» σε σχέση με τον πληθωρισμό.

Αν και τελικά η βούληση των μετριοπαθών δεν πέρασε, η ίδια η κυρία Λαγκάρντ στις δηλώσεις της, κατά τη συνέντευξη Τύπου, μίλησε για πληθωρισμό «τουλάχιστον στο 2%», κάτι που –σύμφωνα με το Reuters- προκάλεσε ενόχληση σε κάποια από τα μέλη του συμβουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή