Ανοδικά κινούνται οι προγραμματισμένες πτήσεις επί ελληνικού εδάφους όσο βαδίζουμε στον Αύγουστο και προς Σεπτέμβριο, παρά την επιδείνωση των υγειονομικών συνθηκών εντός της χώρας και των μέτρων αλλά και των οδηγιών που επιβάλλουν ξένες χώρες σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την πατρίδα μας.

Είναι δε εντυπωσιακή η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς του κλάδου ότι ο αριθμός των πτήσεων θα μπορούσε να προσεγγίσει τα προ πανδημίας επίπεδα, εάν η εξέλιξη της πανδημίας δεν ανακόψει τις τουριστικές ροές τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας Eurocontrol, επιβεβαιώνουν τις θετικές προσδοκίες για τον ελληνικό τουρισμό.

Συγκεκριμένα και βάσει της περιοδικής έκθεσης του Eurocontrol για την εξέλιξη της κυκλοφορίας των αεροσκαφών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις λοιπές χώρες μέλη του, από τις 2 Αυγούστου έως και τις 12 Σεπτεμβρίου ο αριθμός των πτήσεων στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 90% του 2019. Μάλιστα, η Ελλάδα τοποθετείται στη λίστα των 10 χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης πτήσεων σε σχέση με το 2019.

Όσον αφορά στο διάστημα από 2 έως 29 Αυγούστου ο αριθμός των πτήσεων στους ελληνικούς αιθέρες εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 80% έως 90% της χρονιάς ρεκόρ του 2019, με πιθανότητα να το ξεπεράσει από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου. Για την ίδια περίοδο ο μέσος όρος πτήσεων θα κυμανθεί ακόμα και πάνω από 2.500 ημερησίως μόνο στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Οι ενδείξεις ήταν θετικές ήδη από την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου όπου οι πτήσεις παρέμειναν χαμηλότερες κατά 16% συγκριτικά με την ίδια μέρα του 2019, έχοντας αυξηθεί κατά 11% – έφτασαν τις 1.866 σε σχέση με πριν από δύο εβδομάδες. Στην περίπτωση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών μάλιστα η χωρητικότητα διαμορφώνεται στο 75% του 2019 μέχρι τις 9 Αυγούστου, με το αεροδρόμιο να είναι σε θέση να προσαρμόζεται ανάλογα με τη ζήτηση.

Το ποσοστό είναι ενθαρρυντικό αν συνδυαστεί με την αύξηση των πτήσεων αλλά και την πληρότητα στα ελληνικά ξενοδοχεία, η οποία για τον πιο θερμό μήνα της σεζόν υπολογίζεται ότι θα φτάσει ανά περιπτώσεις και το 85%.

Η εικόνα της επιβατικής κίνησης

Σε απόλυτους αριθμούς, τον Ιούλιο, η συνολική κίνηση των επιβατών διαμορφώθηκε σε 1,8 εκατομμύρια επιβάτες από 893.622 τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Υπολείπεται όμως, σημαντικά έναντι του Ιουλίου του 2019, οπότε και ανήλθε σε 2,9 εκατ.

Αντίστοιχα, ο αριθμός επιβατών εξωτερικού διαμορφώθηκε σε 1,1 εκατ. από περίπου 493,2 χιλ. το 2020 (-14,4%) και άνω των 2 εκατ. το 2019. Οι επιβάτες εσωτερικού διαμορφώθηκαν σε 676,4 χιλ. από 400,3 χιλ. το 2020 και 915,6 χιλ. το 2019.

Σε επίπεδο επταμήνου, δηλαδή την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, η κίνηση του αεροδρομίου έφτασε τα 4,5 εκατ. επιβάτες, με την πτώση να φτάνει το 5,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, και το 68,3% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού: Ο απολογισμός της σεζόν από τη Διεύθυνση και τους εργαζόμενους
Ακίνητα |

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού: Ο απολογισμός της σεζόν από τη Διεύθυνση και τους εργαζόμενους

Η διεύθυνση και οι εργαζόμενοι του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, το οποίο ανήκει στην ΕΤΑΔ, σε ανακοίνωσή - απολογισμό της σεζόν εξηγούν πως η διοίκηση, η ομαδική δουλειά και η συνεργασία με την τοπική κοινωνία έφερε τα καλύτερα αποτελέσματα - οργανωτικά, λειτουργικά, οικονομικά- όλων των εποχών.