Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκταμιεύσει σήμερα 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ στη Γαλλία ως προχρηματοδότηση, που ισοδυναμεί με το 13% της χρηματοδότησης της χώρας στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF). Η πληρωμή προχρηματοδότησης θα βοηθήσει στην έναρξη της εφαρμογής των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Γαλλίας.

Η Επιτροπή θα εγκρίνει περαιτέρω εκταμιεύσεις βάσει της εφαρμογής των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Γαλλίας. Η χώρα πρόκειται να λάβει συνολικά 39,4 δισεκατομμύρια ευρώ, που αποτελείται πλήρως από επιχορηγήσεις, καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής του σχεδίου της.

Η σημερινή εκταμίευση ακολουθεί την πρόσφατη επιτυχή εφαρμογή των πρώτων πράξεων δανεισμού στο πλαίσιο της NextGenerationEU. Μέχρι το τέλος του έτους, η Επιτροπή σκοπεύει να συγκεντρώσει συνολικά έως και 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, που θα συμπληρωθεί με βραχυπρόθεσμους λογαριασμούς της ΕΕ, για τη χρηματοδότηση των πρώτων προγραμματισμένων εκταμιεύσεων σε κράτη μέλη στο πλαίσιο της NextGenerationEU.

Μέρος της NextGenerationEU, το RRF θα παράσχει 723,8 δισεκατομμύρια ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) για την υποστήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε όλα τα κράτη μέλη. Το γαλλικό σχέδιο εντάσσεται στην πρωτοφανή ανταπόκριση της ΕΕ για να βγει πιο δυνατή από την κρίση COVID-19, προωθώντας τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και τη συνοχή στις κοινωνίες μας.

Υποστήριξη μετασχηματιστικών επενδύσεων και μεταρρυθμιστικών έργων

Το RRF στη Γαλλία χρηματοδοτεί επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να έχουν βαθιά μετασχηματιστική επίδραση στην οικονομία και την κοινωνία της Γαλλίας. Εδώ είναι μερικά από αυτά τα έργα:

Εξασφάλιση της πράσινης μετάβασης: Το RRF επενδύει 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακαίνιση κτιρίων, χρηματοδοτώντας ένα πρόγραμμα ανακαίνισης μεγάλης κλίμακας για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Το RRF επενδύει επίσης σε απαλλαγμένο υδρογόνο, με 1,9 δισ. Ευρώ για την ανάπτυξη αλυσίδων αξίας για απαλλαγμένο υδρογόνο.
Υποστήριξη της ψηφιακής μετάβασης: Το RRF υποστηρίζει την ψηφιοποίηση εταιρειών με 385 εκατομμύρια ευρώ, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν καλύτερα τις ψηφιακές τεχνολογίες. Το RRF υποστηρίζει επίσης την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και την ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος των δημοσίων υπαλλήλων με 500 εκατομμύρια ευρώ.
Ενίσχυση οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας : Το RRF χρηματοδοτεί τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας με 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακαίνιση νοσοκομείων και εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, την κατασκευή εξωτερικών ιατρείων και τον εκσυγχρονισμό ιατρικής υποδομής και εξοπλισμού. Το RRF υποστηρίζει επίσης θέσεις εργασίας και κατάρτιση για νέους, επενδύοντας 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε ευκαιρίες κατάρτισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στοχευμένες επιδοτήσεις προσλήψεων για τους νέους. Το RRF υποστηρίζει επίσης μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών.
Μέλη του Κολλεγίου είπαν:

Η Πρόεδρος Ursula von der Leyen δήλωσε: «Με αυτήν την πρώτη εκταμίευση, η υποστήριξη της NextGenerationEU γίνεται πλέον συγκεκριμένη στη Γαλλία. Με το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητάς της, η Γαλλία επενδύει στην οικονομία του αύριο, με μεγάλη έμφαση στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική και εδαφική συνοχή ».

Ο Johannes Hahn , Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση, δήλωσε: «Μετά από τρεις πολύ επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων στο πλαίσιο της NextGenerationEU τις τελευταίες εβδομάδες και τις πρώτες πληρωμές για άλλα προγράμματα NGEU, χαίρομαι που έχουμε επίσης φτάσει στο στάδιο της εκταμίευσης για το RRF. Η έντονη συνεργασία με τη Γαλλία και η σταθερή προετοιμασία εντός της Επιτροπής μας επέτρεψαν να εξοφλήσουμε τα κονδύλια σε χρόνο ρεκόρ. Αυτό δείχνει ότι με τους πόρους που θα συγκεντρωθούν, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε γρήγορα στις ανάγκες προχρηματοδότησης όλων των κρατών μελών, δίνοντάς τους έτσι την αρχική ώθηση στην υλοποίηση των πολυάριθμων πράσινων και ψηφιακών έργων που περιλαμβάνονται στα εθνικά τους σχέδια ».

Ο Paolo Gentiloni , Επίτροπος Οικονομίας δήλωσε: «Τα πρώτα κεφάλαια που εκταμιεύσαμε σήμερα θα βοηθήσουν τη Γαλλία να βγει πιο δυνατή από την κρίση. Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Γαλλίας είναι σαφώς προσανατολισμένο στην πράσινη μετάβαση, χρηματοδοτώντας ένα ευρύ φάσμα έργων από ανακαινίσεις κτιρίων έως καθαρή κινητικότητα. Έχει επίσης μια πολύ ισχυρή συνιστώσα ψηφιοποίησης, με επενδύσεις για να φέρει εξαιρετικά γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση στις αγροτικές περιοχές, να υποστηρίξει την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και να αναπτύξει υπηρεσίες eHealth. Όλη η Γαλλία επωφελείται από αυτό το ολοκληρωμένο και φιλόδοξο σχέδιο ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή