Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, ο συγκλονισμός που προκάλεσαν, το σοκ που διαρκεί, ο προβληματισμός που ανακινεί το γεγονός, η συνάντηση για πολλούς με την εισβολή της ήδη εδώ κλιματικής αλλαγής, κάνουν τον φετινό Αύγουστο πικρή αφορμή της πάντοτε επιβαλλόμενης, όσο ποτέ πλέον, ανακεφαλαίωσης της κατάστασής μας.
Είναι δυσάρεστο να διαπιστώνει κανείς ότι μια καταστροφή ή επαναλαμβανόμενες καταστροφές διεκδικούν με επιτυχία το ρόλο να γίνουν το εκφραστικό μέσο μιας εποχής. Συχνά αυτό που δεν θέλουμε να ακούσουμε, έρχεται μια καταστροφή να το φωνάξει. Και χωρίς πάντοτε να μας διδάσκει, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να πούμε ότι δεν γνωρίζαμε. Αυτό που οι άνθρωποι δεν αντέχουν να δουν, έρχεται η φωνή των γεγονότων να το θυμίσει.
Το περιβάλλον, η αδιαφορία μας για το πολυδιαφημισμένο θέμα, η αποξένωσή μας από τη φύση, η φύση ως αντικείμενο χρήσης, ακόμη και ως μέσο πολιτικού ελέγχου, τοποθετήθηκαν, περιβάλλον και φύση, με έμφαση μάλιστα διακοσμητική, στο περιθώριο των πραγμάτων. Θα αρκούσε μια ματιά στις συμπεριφορές του καλοκαιριού των Ελλήνων, για να αισθανθεί κανείς αυτή την αμέριμνη άρνηση της ζωτικής αξίας του φυσικού χώρου.
Η αποξένωση από τα σημαντικά είναι ο πιο δυνατός άνεμος καταστροφής. Δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Πέρα από ευθύνες της Κυβέρνησης για τις τελευταίες πυρκαγιές – δεν είμαι σε θέση για τέτοια αξιολόγηση – το ζήτημα ξεπερνά κυβερνήσεις και θητείες, είναι ζήτημα αντοχής και υπόστασης της ίδιας της χώρας, που κάθε μέρα κάτι χάνει εκεί που θα έπρεπε κάτι να κερδίζει.
Στις κοινωνίες τίποτα δεν πέφτει από τον ουρανό. Ολα είναι δημιουργία την ανθρώπων. Και οι καταστροφές έργο μας είναι. Οχι γιατί δεν είμαστε παντοδύναμοι να αντιμετωπίζουμε τις απειλές, αλλά γιατί δεν αποδεχθήκαμε την ευθύνη της μέριμνας για το έκτακτο, τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις του, την πειθαρχία στην αναπόδραστη αυτή ανάγκη. Σε θεσμούς, σε πόρους, σε λειτουργία. Οι Κυβερνήσεις είναι περαστικές, έχουν θητεία, οφείλουν έργο και αποτέλεσμα.
Οι καταστροφές της περασμένης εβδομάδας δεν θα είναι οι τελευταίες. Ο χρόνος και η φύση των πραγμάτων θα μας φέρουν και πάλι αντιμέτωπους με νέες. Η κλιματική αλλαγή, που δεν τη συναντά για πρώτη φορά ο άνθρωπος στη διαδρομή του, δεν θα είναι εντυπωσιασμός στα δελτία ειδήσεων. Θα είναι ένα σύνολο νέων απειλών και άμεσων απαντήσεων. Ο χρόνος κινείται ουδέτερα και αδιάφορα, αυτά όμως που φέρνει μας αγκαλιάζουν ως τη λεπτομέρεια.
Σε λίγες μέρες, οι πολιτικοί αντιπρόσωποι, στην καθιερωμένη παράσταση στη ΔΕΘ, θα εκφωνήσουν υποσχέσεις ευτυχίας. Η ανασύσταση της χώρας με συναίνεση στα θεμελιώδη είναι η άμυνα. Ή καλύτερα η ζητούμενη οχύρωση, όπως εύστοχα σημείωνε ο Αντώνης Καρακούσης εδώ την περασμένη Κυριακή.
Ο κ. Λευτέρης Κουσούλης είναι πολιτικός επιστήμονας.
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.