Η νεοϋρκέζα που έγινε εμβληματική εικόνα του στυλ: Η Iris Apfel είναι εκατό ετών σήμερα.. . Αλλά σαν μοντέλο είναι μόλις δεκαέξι. Αυτό είναι μια κατάλληλη σύμπτωση, άλλωστε, μιλάμε για μια βιομηχανία που ξέρει ακόμα να αγνοεί όλα όσα δεν είναι φτιαγμένα για νέους. Ένας κόσμος ρούχων σχεδιασμένος κυρίως για παιδιά δεκαέξι ετών, που συχνά διαφημίζονται από όχι μεγαλύτερα μοντέλα.

Σε κάθε περίπτωση, η μόδα ανακάλυψε την Iris Apfel πριν από 16 χρόνια. Μια κυρία με μεγάλα γυαλιά, έντονα κόκκινα χείλη και μια ιδιωτική συλλογή κοσμημάτων και ρούχων που μοιάζει σαν να περιλάμβανε όλη τη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά .

Ηταν το έτος 2005, και η Iris Apfel, τότε 83 ετών, ήταν ήδη πολλά από αυτά για τα οποία είναι διάσημη και σήμερα: κομψή, καλοντυμένη και καλά συνδεδεμένη στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια, ο Harold Koda, ο τότε επικεφαλής του Ινστιτούτου Κοστουμιών στο Μητροπολιτικό Μουσείο (ΜΕΤ), έβαλε τη φίλη του με το ιδιαίτερο στυλ στη μεγάλη σκηνή, με μια έκθεση μόδας με το όνομα “Rara Avis” – σπάνιο πουλί. Ο υπότιτλος: Μια επιλογή από τη συλλογή της Iris Apfel Barrel.

Απλό: Iris Apfel, εύκολο να το θυμάσαι – και να το πλασάρεις στην αγορά

Το πρώτο μέρος του επωνύμου της, Barrel, το πατρικό της όνομα, διαγράφηκε γρήγορα, το “Iris Apfel” ήταν πιο εύκολο για τη μνήμη και το εμπόριο. Ηταν λες και ήταν φτιαγμένο για τη βιομηχανία μόδας, η οποία κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου άνοιξε έναν νέο κόσμο στο Διαδίκτυο, πέρα από τις κομμώσεις και τα must-have “κομμάτια” της σεζόν που λάνσαραν τα περιοδικά. Ηταν πιο πολύχρωμο, πιο αστείο, πιο απόμακρο. Η Iris Apfel έγινε η εικόνα του στυλ. Η καλύτερα, σύμφωνα με τον τίτλο της αυτοβιογραφίας της “Accidental Style Icon”, που δημοσιεύτηκε πριν από μερικά χρόνια – έγινα τυχαία μια εμβληματική στυλιστική μορφή.

Είχε πάντα ένα στυλ που μόνο ένας πολύ περίεργος άνθρωπος θα μπορούσε να καλλιεργήσει για τον εαυτό του. Η Iris Barrel, γεννημένη στο Queens το 1921, ίδρυσε την εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας Old World Weavers με τον σύζυγό της Carl το 1950, η οποία ειδικεύτηκε στα φίνα και πολυτελή υφάσματα. Η εταιρία της ήταν προμηθεύτρια του Λευκού Οίκου για εννέα προεδρικές θητείες.

“Η ατομικότητα μοιάζει με μια βρώμικη λέξη αυτές τις μέρες”

Αυτά που αντικρίζει στο δρόμο είναι περισσότερο μια έκπληξη για εκείνη σήμερα, είπε σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung το 2019: «Δεν υπάρχει πλέον καμία δημιουργικότητα. Ο καθένας αντιγράφει τον άλλο, όλοι φαίνονται ίδιοι. Ατομικότητα; «Ακούγεται σαν μια βρώμικη λέξη σήμερα», είπε η Iris Apfel. «Αν κυκλοφορείς με την ίδια μαύρη στολή που φοράνε και όλοι οι άλλοι, λες στον κόσμο: Είμαι σαν όλους τους άλλους».

Η Apple είναι το αντίθετο από αυτό και σύμφωνα με την αιώνια επικεφαλής της Vogue Anna Wintour, καμία από τις γυναίκες της μόδας της Νέας Υόρκης δεν είναι πιο αναγνωρίσιμος σήμερα. Η Iris Apfel έγινε εκατό ετών σήμερα, Κυριακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή
Η παρθένα παραλία στους Αντίπαξους που το Maestro ανέδειξε ως την 5η καλύτερη στον κόσμο
Plus |

Η παρθένα παραλία στους Αντίπαξους που το Maestro ανέδειξε ως την 5η καλύτερη στον κόσμο

Λίγες μέρες πριν τη μεγάλη πρεμιέρα της δεύτερης σεζόν του Maestro, την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 22:40 στο MEGA, μια ακόμη είδηση έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυναμική της σειράς και στον τουρισμό.