Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 3% τον Αύγουστο, από 2,2% τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις της αγοράς, ενώ ο δομικός πληθωρισμός –που εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα- αυξήθηκε κατά 1,6%, το υψηλότερο ποσοστό από το 2012.

Η είδηση αυτή έρχεται μόλις 24 ώρες μετά την ανακοίνωση πως ο γερμανικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,4% τον Αύγουστο –το υψηλότερο ποσοστό από το 2008- ενώ σε υψηλά τριετίας βρέθηκε και ο πληθωρισμός στη Γαλλία.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσει το μέλλον του προγράμματος αγοράς ενεργητικού και ενώ το διοικητικό συμβούλιο εμφανίζεται διχασμένο για το πότε θα πρέπει να αρχίσει τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης. Σε δηλώσεις του, τη Δευτέρα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, τόνισε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει υπόψιν της την τρέχουσα οικονομική ανάκαμψη όταν θα συζητήσει το μέλλον των μέτρων στήριξης, ενώ ο Φινλανδός ομόλογός του, Ολι Ρεν, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα χρειάζεται να είναι επιφυλακτική σχετικά με την απόσυρση των μέτρων.

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 1,9% φέτος και ότι θα υποχωρήσει στο 1,5% και το 1,4% το 2022 και το 2023, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή