Σε σχετικά υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί η τιμή του καφέ και το 2022, καθώς το lockdown στο Βιετνάμ περιορίζει την παγκόσμια προσφορά καφέ, επισημαίνει η Fitch Solutiobns.

H χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας καφέ παγκοσμίως. Το Βιετνάμ βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της πανδημίας και το lockdown στον εξαγωγικό κόμβο, στην πόλη Χο Τσι Μινχ, έχει επηρεάσει τις αποστολές προς το εξωτερικό του καφέ και άλλων αγαθών.

Τον Αύγουστο, οι εξαγωγές καφέ του Βιετνάμ μειώθηκαν κατά 8,7% σε σχέση με τον Ιούλιο και διαμορφώθηκαν στους 111.697 τόνους, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο τα τελωνειακά στοιχεία. Μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, το Βιετνάμ εξήγαγε 1,1 εκατ. τόνους καφέ – 6,4% χαμηλότερα από πέρυσι, αλλά τα έσοδα από εξαγωγές καφέ αυξήθηκαν 2%, καθώς ανήλθαν σε περίπου 2 δισ. δολάρια.

Η συρρίκνωση των εξαγωγών του Βιετνάμ και η πτώση της παραγωγής σε άλλους κορυφαίους παραγωγούς είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του καφέ παγκοσμίως,σημειώνει το CNBC. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, τα futures της ποικιλίας καφέ arabica σημείωσαν άνοδο κατά περίπου 45,8%, ενώ της robusta αυξήθηκαν κατά 52,2%.

Κλιματική αλλαγή και πανδημία απειλούν την παγκόσμια καλλιέργεια καφέ

Η Βραζιλία, που είναι η πρώτη χώρα σε εξαγωγές παγκοσμίως, έχει πληγεί από παγετό και ξηρασία, που έκαναν ζημιές στις καλλιέργειες. Οι κακές καιρικές συνθήκες επηρέασαν επίσης τη συγκομιδή στην Κολομβία, ενώ η εμφάνιση της μετάλλαξης “mu” στη χώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρατεταμένα lockdown και ελλείψεις εργατικού δυναμικού που επιδεινώνουν την παραγωγή, ανέφερε η Fitch Solutions σε έκθεση την περασμένη εβδομάδα.

«Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι η ζήτηση, τουλάχιστον στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες καθώς η άρση των περιορισμών για τον Covid-19 θα επιτρέψει την επαναλειτουργία των καφέ», προσθέτει.

Η εταιρεία αύξησε την πρόβλεψή της για τη μέση τιμή του καφέ arabica από 1,35 δολάρια η λίβρα σε 1,60 το 2021. Επιπλέον, αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για το 2022 από 1,25 δολάριο σε 1,50 $ τη λίβρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή