Σε σχετικά υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί η τιμή του καφέ και το 2022, καθώς το lockdown στο Βιετνάμ περιορίζει την παγκόσμια προσφορά καφέ, επισημαίνει η Fitch Solutiobns.

H χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας καφέ παγκοσμίως. Το Βιετνάμ βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της πανδημίας και το lockdown στον εξαγωγικό κόμβο, στην πόλη Χο Τσι Μινχ, έχει επηρεάσει τις αποστολές προς το εξωτερικό του καφέ και άλλων αγαθών.

Τον Αύγουστο, οι εξαγωγές καφέ του Βιετνάμ μειώθηκαν κατά 8,7% σε σχέση με τον Ιούλιο και διαμορφώθηκαν στους 111.697 τόνους, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο τα τελωνειακά στοιχεία. Μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, το Βιετνάμ εξήγαγε 1,1 εκατ. τόνους καφέ – 6,4% χαμηλότερα από πέρυσι, αλλά τα έσοδα από εξαγωγές καφέ αυξήθηκαν 2%, καθώς ανήλθαν σε περίπου 2 δισ. δολάρια.

Η συρρίκνωση των εξαγωγών του Βιετνάμ και η πτώση της παραγωγής σε άλλους κορυφαίους παραγωγούς είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του καφέ παγκοσμίως,σημειώνει το CNBC. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, τα futures της ποικιλίας καφέ arabica σημείωσαν άνοδο κατά περίπου 45,8%, ενώ της robusta αυξήθηκαν κατά 52,2%.

Κλιματική αλλαγή και πανδημία απειλούν την παγκόσμια καλλιέργεια καφέ

Η Βραζιλία, που είναι η πρώτη χώρα σε εξαγωγές παγκοσμίως, έχει πληγεί από παγετό και ξηρασία, που έκαναν ζημιές στις καλλιέργειες. Οι κακές καιρικές συνθήκες επηρέασαν επίσης τη συγκομιδή στην Κολομβία, ενώ η εμφάνιση της μετάλλαξης “mu” στη χώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρατεταμένα lockdown και ελλείψεις εργατικού δυναμικού που επιδεινώνουν την παραγωγή, ανέφερε η Fitch Solutions σε έκθεση την περασμένη εβδομάδα.

«Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι η ζήτηση, τουλάχιστον στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες καθώς η άρση των περιορισμών για τον Covid-19 θα επιτρέψει την επαναλειτουργία των καφέ», προσθέτει.

Η εταιρεία αύξησε την πρόβλεψή της για τη μέση τιμή του καφέ arabica από 1,35 δολάρια η λίβρα σε 1,60 το 2021. Επιπλέον, αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για το 2022 από 1,25 δολάριο σε 1,50 $ τη λίβρα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αλλαγή πλεύσης για τη Foxconn – Τρία πρωτότυπα ηλεκτροκίνητα οχήματα
Διεθνή |

Αλλαγή πλεύσης για τη Foxconn: Τρία πρωτότυπα ηλεκτροκίνητα οχήματα

Η Foxconn παρουσίασε τρία ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα σε μία κίνηση που ενδεχομένως σηματοδοτεί την διαφοροποίηση της εταιρείας από την κύρια ενασχόλησή της, τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα.

Ηλεκτρικά οχήματα – Επενδύσεις πολλών δισ. δολ. για νέα εργοστάσια – Τα πλάνα μεγάλων εταιρειών
Green |

Ηλεκτρικά οχήματα: Επενδύσεις πολλών δισ. δολ. για νέα εργοστάσια - Τα πλάνα μεγάλων εταιρειών

Από την Toyota κα την Ford έως τη Stellantis και την General Motors, εξαγγέλλονται νέα εργοστάσια και επενδυτικά πλάνα πολλών δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ και αλλού για παραγωγή μπαταριών και ηλεκτρικών κινητήρων

Φυσικό αέριο – Η «ψυχρολουσία» της Gazprom ανέβασε 18% τις τιμές στην Ευρώπη
Διεθνή |

Φυσικό αέριο: Η «ψυχρολουσία» της Gazprom έφερε αύξηση τιμών κατά 18% στην Ευρώπη

Οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη αυξήθηκαν σχεδόν 18% τη Δευτέρα, αφού η ρωσική Gazprom περιόρισε δραματικά τις ελπίδες για πρόσθετες προμήθειες τον επόμενο μήνα