Γερμανία – Πτωτικά αναθεωρεί την ανάπτυξη για φέτος το Ifo

Το οικονομικό ινστιτούτο αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη του επόμενου έτους

Γερμανία – Πτωτικά αναθεωρεί την ανάπτυξη για φέτος το Ifo

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το τρέχον έτος προχώρησε το οικονομικό ινστιτούτο Ifo της Γερμανίας, καθώς οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και η έλλειψη τσιπς και άλλων ενδιάμεσων αγαθών επιβραδύνουν την ανάκαμψη από την πανδημία της COVID -19.

Ωστόσο, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη του επόμενου έτους.

Ειδικότερα, το Ifo προβλέπει ότι τα γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 2,5% φέτος, μειωμένο κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη πρόβλεψή του και κατά 5,1% το επόμενο έτος, αυξημένο κατά 0,8 μονάδες.

Η πιο αδύναμη από την αναμενόμενη ανάκαμψη το 2021 ακολουθεί μια πτώση της συνολικής οικονομικής παραγωγής κατά 4,6% το 2020 που προκλήθηκε από τους περιορισμούς του κορωνοϊού στη δημόσια ζωή και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας.

Η πρόβλεψη για μειωμένη ανάπτυξη δείχνει επίσης ότι η επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας θα κληρονομήσει μια ακόμη εύθραυστη ανάκαμψη από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία παραιτείται μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, μετά από 16 χρόνια στην εξουσία.

«Η ισχυρή ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού, που αναμενόταν αρχικά το καλοκαίρι, αναβάλλεται περαιτέρω», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ifo, Timo Wollmershaeuser.

«Η βιομηχανική παραγωγή αυτή τη στιγμή συρρικνώνεται ως αποτέλεσμα των σημείων συμφόρησης της προσφοράς για σημαντικά ενδιάμεσα αγαθά. Ταυτόχρονα, οι πάροχοι υπηρεσιών αναρρώνουν έντονα από την κρίση του κορωνοϊού », πρόσθεσε ο Wollmershaeuser.

Σε ξεχωριστή πρόβλεψη, η ένωση των τραπεζών του ιδιωτικού τομέα της Γερμανίας (BdB) έδωσε μια πιο αισιόδοξη προοπτική ανάπτυξης για το 2021. Αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,3% φέτος και 4,6% το επόμενο έτος.

Η κυβέρνηση, η οποία μέχρι τώρα είχε προβλέψει ανάπτυξη 3,5% για φέτος και 3,6% για το επόμενο, θα ενημερώσει τις εκτιμήσεις της τον Οκτώβριο.

«Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που προκαλούν αβεβαιότητα για τις προοπτικές είναι ο αυξημένος αριθμός των λοιμώξεων και οι σημαντικές δυσχέρειες παράδοσης και παραγωγής που επηρεάζουν ιδιαίτερα τη γερμανική βιομηχανία», ανέφερε η BdB.

Ωστόσο, η ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό και η ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση στο εσωτερικό αναμένεται να οδηγήσουν την ανάκαμψη φέτος και το επόμενο έτος.

«Αναμένουμε ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 7% το 2022. Αυτό θα ήταν μακράν η πιο ισχυρή άνθηση από την επανένωση (το 1990)», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BdB, Christian Ossig.

OT Originals

Περισσότερα από Διεθνή

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο