Γράφει ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ελευσίνας, Αθανάσιος Μαυρογιάννης

«Δεν είναι ο ισχυρότερος αυτός που επιβιώνει, ούτε ο πιο έξυπνος. Επιβιώνει αυτός που προσαρμόζεται στις αλλαγές». Προσαρμόζοντας αυτό το διαχρονικό σχόλιο του Δαρβίνου στις σημερινές παγκόσμιες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, η αναζήτηση και η ανάπτυξη νέων καινοτόμων μοντέλων για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου αλλά και την λειτουργία μίας πόλης αποτελεί μονόδρομος. Η κλιματική κρίση, οι πανδημίες, οι αλλαγές που προκαλεί η ψηφιακή εργασία είναι ζητήματα που πλέον αλλάζουν πλήρως τόσο το παραγωγικό μας μοντέλο όσο και την καθημερινότητάς μας.

Αναλύοντας κάποιος την στρατηγική της Ευρώπης καθιστά σαφές ότι για να ξεπεραστούν οι σύγχρονες προκλήσεις θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια πιο έξυπνη, πιο πράσινη πόλη στην οποία η ευημερία μας θα προέλθει από την έρευνα, την επιστήμη και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων μοντέλων.

Ο Δήμος Ελευσίνας τις τελευταίες δεκαετίες στήριξε την οικονομική του ανάπτυξη στην λειτουργία δεκάδων βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων οι οποίες όπως και οι υπόλοιποι έχουν έρθει αντιμέτωπες τόσο με την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών όσο και με τις παγκόσμιες προκλήσεις. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν; Έχουν τις κατάλληλες υποδομές σε ανθρώπινο κεφάλαιο και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία; Και αν όχι τι θα συμβεί σε μια πόλη με συγκεκριμένες και παγιωμένες συνθήκες; Αποτελεί δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις του Θριασίου πεδίου θα χρειαστούν αυτοματοποίηση στις παραγωγικές τους διαδικασίες, ανάπτυξη μοντέλων μετάβασης στον ψηφιακό μετασχηματισμό και εύρεση καινοτόμων μυαλών και νεοφυών επιχειρήσεων.

Η απάντηση στα παραπάνω είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις τελευταίες εξελίξεις στην χώρα μας στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας. Πλέον η Ελλάδα μέσω του “Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων Elevate Greece”, έχει καταγράψει όλες τις νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, τον κλάδο, τις τεχνολογίες και το μέγεθός τους. Στα ελληνικά πανεπιστήμια βλέπουμε να φυτρώνουν η μία spin off μετά την άλλη ενώ ιδιώτες επενδυτές έχουν για πρώτη φορά φορολογικά κίνητρα ενώ βλέπουμε πολλά προγράμματα καινοτομίας συνδέονται τόσο με την κεντρική κυβέρνηση όσο και με τις καθιερωμένες επιχειρήσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Ελευσίνας θα φιλοξενήσει στις 05-06 Οκτωβρίου το StartupNow Forum 2021 ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας με συμμετοχή εκατοντάδων οργανισμών και νεοφυών επιχειρήσεων από το οικοσύστημα καινοτομίας.

Στόχος του συνεδρίου είναι να δικτυώσει όλους τους σημαντικούς φορείς του ελληνικού οικοσυστήματος καθώς και να αναδείξει τις τελευταίες τάσεις της αγοράς και τις νέες τεχνολογίες. Νεοφυείς επιχειρήσεις, επιχειρηματίες, επενδυτές, οργανισμοί και η επιστημονική κοινότητα θα συναντηθούν δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά προκειμένου να κλείσουν στοχευμένες B2B και B2G επιχειρηματικές συμφωνίες.

Ο Δήμος Ελευσίνας το επόμενο διάστημα έχει σχεδιάσει την ανάπτυξη μια σειράς προγραμμάτων καινοτομίας και θέλει να βάλει τις βάσεις ώστε η πόλη της βιομηχανίας να γίνει η πόλη της καινοτομίας και της δημιουργικής ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion