Η Apple πρόκειται να βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με κυρώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή τη φορά λόγω της τεχνολογίας NFC που χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση ανέπαφων πληρωμών από τις συσκευές της αμερικανικής εταιρείας.

Σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος τις οποίες επικαλείται το Reuters, μία πιθανή κατηγορία για το συγκεκριμένο θέμα ενδέχεται να φέρει την Apple αντιμέτωπη καταρχήν με υψηλό πρόστιμο και επιπλέον να την εξαναγκάσει να «ανοίξει» το σύστημα ανέπαφων πληρωμών της στον ανταγωνισμό.

Η Apple έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Επιτρόπου Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδιας για θέματα ανταγωνισμού, από τον Ιούνιο του 2020, όταν διέταξε έρευνα σχετικά με την υπηρεσία Apple Pay.

Η πηγή της ανησυχίας είναι το τσιπ NFC (Near Field Communication) της Apple το οποίο ενεργοποιεί τις ανέπαφες πληρωμές στις συσκευές iPhone, καθώς επίσης οι όροι και οι προϋποθέσεις του τρόπου με τον οποίο οι πληρωμές μέσω φορητών συσκευών της υπηρεσίας Apple Pay θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται από τις εφαρμογές και τις ιστοσελίδες των εμπόρων. Επιπρόσθετα, ανησυχία δημιουργεί η άρνηση της εταιρείας να επιτρέψει την πρόσβαση σε ανταγωνιστές στην τεχνολογία του δικού της συστήματος πληρωμών.

Από την έναρξη των ερευνών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στρέψει πλέον την προσοχή της μόνο στο ζήτημα του NFC τσιπ, το οποίο δίνει δυνατότητα πρόσβασης αποκλειστικά στην υπηρεσία Apple Pay, αναφέρει πηγή του δημοσιεύματος.

Πλέον, οι ευρωπαϊκές αρχές προετοιμάζουν το «κατηγορητήριο», γνωστό στην ορολογία της Ένωσης σαν Κοινοποίηση Αιτιάσεων, το οποίο θα μπορούσε να αποσταλεί στην Apple εντός του επόμενου χρόνου, αναφέρει το δημοσίευμα. Τέτοιου είδους έγγραφα συνήθως καθορίζουν ποιες πρακτικές θεωρούνται «αντί-ανταγωνιστικές» από τη ρυθμιστική αρχή.

Από την πλευρά της η Κομισιόν, που έχει άλλες τρεις υποθέσεις διερεύνησης που αφορούν πρακτικές της Apple, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters. Πάντως, εάν η υπόθεση καταλήξει στην επιβολή προστίμου αυτό θα μπορούσε να είναι της τάξης του 10% των παγκόσμιων εσόδων της εταιρείας, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ένωσης, το οποίο στην περίπτωση της Apple ήταν πέρυσι στα 27,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή