Τετράμηνη παράταση για τους δασικούς χάρτες προβλέπει το άρθρο 59 το σχεδίου νόμου του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργειακή απόδοση, το οποίο κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.
Η παράταση θα ξεκινά από την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και θα ισχύει από τη λήξη της προηγούμενης παράτασης ανά περιοχή και αφορά εσωτερικές διορθώσεις στο θεματικό περιεχόμενο των δασικών χαρτών. Αφορά επίσης, στο χρονικό περιθώριο που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες να υποβάλουν στις δασικές υπηρεσίες των νομών, διοικητικές πράξεις που έχουν στη διάθεσή τους, καθώς επίσης, και στον χρόνο άσκησης αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών.
Παράταση προθεσμίας για δασικούς χάρτες
Η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 3889/2010 (Α΄ 182), όπως παρατάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 39 του ν. 4801/2021 (Α΄ 83) για τους δασικούς χάρτες, που η ανάρτησή τους υλοποιείται εντός του 2021, παρατείνεται, από τη λήξη της, για τέσσερις (4) μήνες. Η ως άνω παράταση επεκτείνεται για είκοσι (20) επιπλέον ημέρες για όσους κατοικούν μόνιμα ή διαμένουν στην αλλοδαπή.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος
Όπως έχει ήδη γράψει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, ο χρόνος για τον σχεδιασμό των δασικών χαρτών που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά –και- τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετρά αντίστροφα.
Ο «ΟΤ» έχει παρουσιάσει όλο τον σχεδιασμό , ο οποίος –σε αυτή τη φάση- δίνει έμφαση στις εκχερσωμένες εκτάσεις και τους δασωμένους αγρούς. «Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα των δασωθέντων αγρών και των εκχερσωμένων εκτάσεων, με σεβασμό στην απόφαση του ΣτΕ», λέει μιλώντας στον « ΟΤ» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.
«Στόχος η ολοκλήρωση της μεγάλης μεταρρύθμισης των δασικών χαρτών, προς όφελος της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της δημόσιας περιουσίας, αλλά και της προάσπισης των περιουσιακών δικαιωμάτων των πολιτών».
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τις εκχερσωμένες εκτάσεις , ο σχεδιασμός προβλέπει την απόδοση της έκτασης μόνο για αγροτική χρήση με δυο προϋποθέσεις: 1ον) την καταβολή χρηματικού αντιτίμου – το οποίο ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί- και 2ον) την ύπαρξη τίτλου πριν το 2000 ( για παράδειγμα γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς κ.α).
Latest News
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Μεγάλο deal Stellantis - κινεζικής CATL για εργοστάσιο μπαταριών EV στην Ισπανία
Η συμφωνία Stellantis - CATL έρχεται σε μια εποχή που τα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη αντιμετωπίζoυν μια «τέλεια καταιγίδα» προκλήσεων
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Πάνω από 35 εκατ. η ενίσχυση δήμων από το ειδικό τέλος ΑΠΕ
Ανάμεσα στις πιο ευνοημένες, περιοχές με σημαντική αιολική ανάπτυξη στη νότια Εύβοια, στη Θράκη, στη Βοιωτία και στην Κρήτη, επισημαίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ
Επιδοτήσεις έως 6.000 για αντλίες θερμότητας και έως 1.020 ευρώ για ηλιακούς θερμοσίφωνες
Αναλυτικά ο οδηγός για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα για νοικοκυριά»
BP και JERA δημιουργούν κοινή εταιρεία στα αιολικά με δυναμικότητα 13 GW
Η παραγωγική ικανότητα της νέας εταιρείας, που δημιουργούν η βρετανική BP με την ιαπωνική JERA, θα φτάνει τα 13 GW
Επιδοτήσεις έως και 60% για ηλιακούς θερμοσίφωνες και αντλίες θερμότητας – Οι δικαιούχοι
Στο Ταμείο Ανάκαμψης τα συστήματα θέρμανσης νερού από ΑΠΕ, όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και οι αντλίες θερμότητας
Χωρίς... φρένο η BYD - Ξεπερνά Ford-Honda σε πωλήσεις, 200.000 νέες προσλήψεις
Η BYD βρίσκεται σε μια εκπληκτική επέκταση φέτος - Αυξημένη ικανότητα παραγωγής, πολλές χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι στα εργοστάσια
Copernicus: Είναι «βέβαιο» πως το 2024 θα είναι το θερμότερο έτος στην ιστορία
Σύμφωνα με τον Κοπέρνικο (Copernicus), αναμένεται να είναι η πρώτη φορά που θα ξεπεραστεί ένα κρίσιμο όριο για την προστασία του πλανήτη από την υπερθέρμανση.
Μια «συννεφιασμένη» εξήγηση για τους καύσωνες
Τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών του 2023 αποτέλεσαν γρίφο για τους επιστήμονες, που τώρα φαίνεται να βρήκαν τη λύση του στην απουσία χαμηλών νεφώσεων στην ατμόσφαιρα