Περίπου 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να κοστίσει στη Λετονία το lockdown που αποφάσισε η κυβέρνηση και το οποίο συνιστά αισίως το πρώτο ευρωπαϊκό lockdown του φετινού χειμώνα.

Θυμίζουμε πως η λετονική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες καθολική καραντίνα από τις 21 Οκτωβρίου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα κρούσματα Covid-19 που καλπάζουν. Σχολεία, εστίαση και χώροι ψυχαγωγίας κατεβάζουν… ρολά, όπως και όλα τα καταστήματα πλην αυτών που παρέχουν βασικές υπηρεσίες. Τα μέτρα θα αφορούν τόσο τους ανεμβολίαστους όσο και τους εμβολιασμένους.

Η απόφαση κρίθηκε αναγκαία, καθώς η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ε.Ε. και θέλει να προσπαθήσει να μειώσει τα κρούσματα πριν πιάσει για τα καλά ο χειμώνας.

Αυτό βέβαια μεταφράζεται σε ένα ακόμη πλήγμα για την οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το νέο lockdown θα κοστίσει στην οικονομία και τις επιχειρήσεις περίπου 200 εκατ. ευρώ, όμως θεωρείται μικρότερο κόστος από τα περίπου 250 με 300 εκατ. ευρώ που θα απαιτούσε το σύστημα υγείας προκειμένου να ανταπεξέλθει σε μια εκτός ελέγχου έκρηξη των κρουσμάτων. Ανυπολόγιστο δε, θα είναι το κόστος κι από τις ανθρώπινες ζωές που θα χάνονταν.

Αναλυτές επισημαίνουν πως η εξέλιξη του νέου λετονικού lockdown θα παρακολουθείται στενά από τις άλλες χώρες της Βαλτικής, δεδομένου πως τόσο η Λιθουανία όσο και η Εσθονία βρίσκονται στο τοπ-10 των χωρών παγκοσμίως με το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ανά κάτοικο. Επομένως αν τα μέτρα αποδώσουν καρπούς, τότε και οι έτερες χώρες της Βαλτικής δεν αποκλείεται να πάνε σε σκληρά περιοριστικά μέτρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή