Όλα τα «διπλωματικά της όπλα» σχεδιάζει να επιστρατεύσει η Βραζιλία κατά τη διάρκεια της συνόδου COP26, που ξεκινά την Κυριακή στη Γλασκώβη, προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στον Αμαζόνιο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο στρατηγός Χάμιλτον Μουράο, προσθέτοντας ότι θα διαπραγματευθεί «ώστε η χώρα να αποζημιωθεί» για τη μάχη της κατά της αποψίλωσής του.

«Ο Αμαζόνιος αποτελεί σχεδόν το 50% του εδάφους της Βραζιλίας. Αν πρέπει να διατηρήσουμε το 80% του άθικτο, όχι μόνο λόγω της δικής μας νομοθεσίας αλλά επίσης για να συνεργαστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο προκειμένου να εμποδίσουμε αυτή τη ριζική αλλαγή του κλίματος, (…) μιλάμε για τη διατήρηση 10 Γερμανιών», δήλωσε χθες ο Μουράο στους δημοσιογράφους.

«Η Βραζιλία πρέπει να αποζημιωθεί για το έργο που κάνει για λογαριασμό της υπόλοιπης ανθρωπότητας, πρέπει να υπάρξει μια διαπραγμάτευση (…) χωρίς εντάσεις, με σεβασμό και χρησιμοποιώντας τα όπλα της διπλωματίας», συνέχισε.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας αποτιμά σε 30 με 40 δισεκατομμύρια δολάρια τη συνεισφορά της από το 2006 στη μάχη κατά της αποψίλωσης του Αμαζονίου, η πλειοψηφία του οποίου όντως βρίσκεται στο έδαφός της.

Ο Μουράο εκτιμά ότι η Βραζιλία, η μεγαλύτερη εξαγωγός βοδινού κρέατος παγκοσμίως -μεγάλο μέρος του οποίου παράγεται στον Αμαζόνιο–, θα πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμά της να αναπτύσσει την οικονομία της.

«Η κυβέρνησή μας είναι δεξιά και καθώς η αριστερά κυριαρχεί σε πολλές χώρες του κόσμου, αυτό προκαλεί μια πολιτική σύγκρουση», εξήγησε ο ίδιος.

Πρόγραμμα «πράσινης ανάπτυξης»

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της COP26 η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ένα πρόγραμμα «πράσινης ανάπτυξης» προκειμένου να προωθηθούν «βιώσιμες πρωτοβουλίες», χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στόχος της είναι «η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, η προστασία του δάσους και η λελογισμένη χρήση των φυσικών πόρων με τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας», εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ζοακίμ Λέιτε.

«Πώς η χώρα που μολύνει λιγότερο και διαθέτει το μεγαλύτερο καταφύγιο για την προστασία των φυσικών πόρων μπορεί να είναι η χώρα που δέχεται τις περισσότερες επιθέσεις σε διεθνές επίπεδο; Είναι προφανές ότι πίσω από αυτό κρύβονται πολιτικά και εμπορικά συμφέροντα», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Πάουλο Γκέντες.

Η Βραζιλία έχει δεσμευθεί να πετύχει την ουδετερότητα του άνθρακα ως το 2050.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, που στηρίζει τις γεωργικές και μεταλλουργικές δραστηριότητες οι οποίες γίνονται σε προστατευόμενες περιοχές και σε περιοχές όπου ζουν αυτόχθονες στον Αμαζόνιο, δέχεται έντονες επικρίσεις για την περιβαλλοντική του πολιτική, ενώ η αποψίλωση του Αμαζονίου έχει αυξηθεί κατά πολύ από τον Ιανουάριο του 2019 όταν ανέλαβε την προεδρία της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green