Επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή τον Απρίλιο του 2021, οι οποίες υπέβαλαν αίτηση χορήγησης της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού αλλά θεωρούν πως απορρίφθηκαν άδικα, έχουν τώρα το δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση διεκδικώντας την ενίσχυση των 1.000 έως 4.000 ευρώ. Η ΑΑΔΕ ενεργοποίησε την πλατφόρμα myBusinessSupport για την  υποβολή ενστάσεων και ενημερώνει όσους «κόπηκαν» για το δικαίωμά τους να υποβάλλουν αίτημα επανεξέτασης.

Η αυξημένη αποζημίωση  δόθηκε το καλοκαίρι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή τον περασμένο Απρίλιο με εξαίρεση τον κλάδο της εστίασης. Την ενίσχυση έλαβαν τουριστικές επιχειρήσεις,  ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, καταστήματα ΟΠΑΠ, παιδότοποι, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, κ.α.

Τα ποσά της επιδότησης καθορίστηκαν ανάλογα  με τον αριθμό των απασχολούμενων ως εξής:

– 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.

– 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.

– 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Ειδικά  για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα ή υποκατάστημα στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας η ενίσχυση είναι 500 ευρώ για όσες απασχολούν έως 5 εργαζόμενους, 1.000 ευρώ για 6-20 εργαζόμενους και 2.000 ευρώ για 21-49 εργαζόμενους.

Την επιδότηση είχαν λάβει το καλοκαίρι  87.713 επιχειρήσεις οι οποίες ενισχύθηκαν συνολικά με 95 εκατ. ευρώ.

Επειδή χιλιάδες  επιχειρήσεις αποκλείστηκαν κατά την διαδικασία των αιτήσεων τώρα έχουν  το δικαίωμα ένστασης, δηλαδή έχουν εκ νέου την ευκαιρία να αποδείξουν ότι δικαιούνται την επιδότηση. Οι αιτήσεις επανεξέτασης υποβάλλονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και στο MyBusinessSupport (στις «εφαρμογές μου»  υπάρχει η αίτηση επανεξέτασης).

Οι επιχειρήσεις που θα υποβάλλουν ένσταση θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων και τα εξής:

1.      Δικαιούχοι. Την αποζημίωση μπορούν να λάβουν:

– Οι φορείς που ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων της Γενικής Γραμματείας Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού την 1η Απριλίου 2021, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

– Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, με εξαίρεση τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα

2.    Προϋποθέσεις. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού καταβάλλεται στους δικαιούχους εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

–  Είναι μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις (μικρές είναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει 10 εκατ. ευρώ ενώ πολύ μικρές είναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ).

–  Έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως.

– Έχουν ενεργό κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), στις 1.4.2021 που ανήκει στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ ή τα ακαθάριστα έσοδά τους ενεργού κατά την 1.4.2021 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 1.4.2021.

– Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ

– Δεν έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) καθ’ όλη την περίοδο αυτή,

– Δεν έχει ανασταλεί, μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής ισχύος της παρούσας, η χρήση του ΑΦΜ τους για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών σύμφωνα με την απόφαση ΓΓΔΕ ΠΟΛ.1200/2015, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει (εξαφανισμένος έμπορος), όπως αυτό προκύπτει από το φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ,

–  Έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Φεβρουαρίου 2020.

– Εχουν διατηρήσει από την 1η Μαΐου 2021 έως την 30η Ιουνίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Μαΐου 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax