Οι αντισταθμιστικοί δασμοί των ΗΠΑ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές ώριμων ελιών από την Ισπανία, που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά την προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, είναι παράνομοι σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, σύμφωνα με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Η ΕΕ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ότι  αναμένει τώρα από τις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα για να συμμορφωθούν με τις συστάσεις της επιτροπής.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επίτροπος Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε: «Οι προσπάθειες της Επιτροπής να υπερασπιστεί σθεναρά τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των παραγωγών της ΕΕ, στην προκειμένη περίπτωση των καλλιεργητών ισπανικών ώριμων ελιών, αποδίδουν τώρα. Ο ΠΟΕ έχει αποδεχθεί τους ισχυρισμούς μας ότι οι δασμοί κατά των επιδοτήσεων είναι αδικαιολόγητοι και παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ. Αυτοί οι δασμοί έπληξαν σοβαρά τους Ισπανούς παραγωγούς ελιάς, οι οποίοι είδαν τις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ να μειώνονται δραματικά ως αποτέλεσμα. Αναμένουμε τώρα από τις ΗΠΑ να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης του ΠΟΕ, έτσι ώστε οι εξαγωγές ώριμων ελιών από την Ισπανία στις ΗΠΑ να μπορέσουν να ξαναρχίσουν υπό κανονικές συνθήκες».

Την 1η Αυγούστου 2018 το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επέβαλε αντισταθμιστικούς δασμούς και δασμούς αντιντάμπινγκ μεταξύ 30% και 44% συνδυαστικά στις εισαγωγές ισπανικών ώριμων ελιών, ανάλογα με την εμπλεκόμενη εταιρεία. Η ΕΕ αμφισβήτησε τους δασμούς ενώπιον του ΠΟΕ με το σκεπτικό ότι ήταν αντίθετοι με ορισμένες διατάξεις της ΓΣΔΕ του 1994, τη συμφωνία για τις επιδοτήσεις και τα αντισταθμιστικά μέτρα (συμφωνία SCM) και τη συμφωνία για το αντιντάμπινγκ.

Από την επιβολή των μέτρων των ΗΠΑ, οι εξαγωγές ώριμων ελιών από την Ισπανία προς τις ΗΠΑ έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 60%. Πριν από την επιβολή των δασμών, η εξαγωγή ελιών από την Ισπανία στις ΗΠΑ ανερχόταν σε 67 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO