Στη δρομολόγηση και νέου δημοσιονομικού πακέτου στήριξης υποχρεώνεται να στραφεί η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, καθώς η οικονομία της χώρας δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει από την κρίση και βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με έτερες αναπτυγμένες χώρες.

Πρόκειται για το τέταρτο πακέτο στήριξης της οικονομίας, συνολικού ύψους 43,7 τρισ. γιεν, ήτοι 382 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη χορήγηση επιδομάτων ύψους 100.000 γιεν (περίπου 780 ευρώ) στα νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά. Το τελευταίο υπήρξε, εξάλλου, μια από τις προεκλογικές υποσχέσεις του νέου πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα.

Επίσης στο πακέτο περιλαμβάνονται δαπάνες για την τοπική αυτοδιοίκηση και την περιφέρεια, καθώς και προγράμματα δανειοδοτήσεων και επενδύσεων.

Σημειωτέον πως η Ιαπωνία έχει ήδη δαπανήσει 88 τρισ. γιεν σε μέτρα δημοσιονομικής στήριξης από την έναρξη της πανδημίας το 2020, ποσό που αναλογεί περίπου στο 17% του ΑΕΠ. Το νεότερο πακέτο που ανακοίνωσε ο κ. Κισίντα αναλογεί περίπου στο 8% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, σε αντίθεση με έτερες προηγμένες χώρες, που πλέον βρίσκονται σε φάση απομείωσης των μέτρων στήριξης για να αποφύγουν υπερθέρμανσης τους, δεν έχει καταφέρει να αφήσει πίσω της την πανδημία και μάλιστα συρρικνώθηκε πέραν του αναμενόμενου κατά το τρίτο τρίμηνο λόγω της πτώσης της κατανάλωσης και των προβλημάτων στις εξαγωγές και την εφοδιαστική αλυσίδα. Η δε, δρομολόγηση νέων μέτρων διευκολύνεται από το γεγονός πως ο πληθωρισμός παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, περίπου στο 1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως