Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, πιστεύει ότι η παραλλαγή Όμικρον και η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού αποτελούν απειλή για την οικονομία των ΗΠΑ και μπερδεύουν μια ήδη αβέβαιη προοπτική πληθωρισμού.

«Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 και η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον ενέχουν αρνητικούς κινδύνους για την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα και αυξάνει την αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό», ανέφερε ο Πάουελ, δίνοντας μια πρόγευση για το τι θα πει αργότερα σήμερα Τρίτη στη Γερουσία.

«Μεγαλύτερες ανησυχίες για τον ιό θα μπορούσαν να μειώσουν την προθυμία των ανθρώπων να εργαστούν δια ζώσης, κάτι που θα επιβραδύνει την πρόοδο στην αγορά εργασίας και θα εντείνει τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν θα συμμετάσχει με τον Πάουελ την Τρίτη για να καταθέσει ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας . Ο επικεφαλής της Fed και η υπουργός Οικονομικών πρέπει να υποβάλλουν έκθεση στο Κογκρέσο κάθε ημερολογιακό τρίμηνο ως μέρος της νομοθεσίας για την οικονομική ανακούφιση του Μαρτίου 2020 που μεγεθύνει τα προγράμματα έκτακτης χορήγησης δανείων της κεντρικής τράπεζας.

Οι παρατηρήσεις του Πάουελ κυκλοφόρησαν από την κεντρική τράπεζα το βράδυ της Δευτέρας.

Ο επικεφαλής της Fed έκανε επίσης πιο άμεσα σχόλια για τον πληθωρισμό, λέγοντας ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί η εμμονή και ο αντίκτυπος των περιορισμών της προσφοράς, αλλά ότι τώρα φαίνεται ότι «οι παράγοντες που ωθούν τον πληθωρισμό προς τα πάνω θα παραμείνουν για το επόμενο έτος».

Σημείωσε ότι πολλοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στη Fed, προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί «σημαντικά» το επόμενο έτος.

Οι δηλώσεις του Πάουελ ήρθαν λίγες μέρες μετά τους φόβους για μια νέα παραλλαγή του Covid ώθησαν τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τις αμερικανικές μετοχές και να απωθήσουν τις προσδοκίες τους για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων της Fed. Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 900 μονάδες, ή 2,5%, την Παρασκευή και σημείωσε τη χειρότερη σύνοδο του έτους την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της εβδομάδας. Οι αγορές ανέκαμψαν μερικώς τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή