Επιβεβαιώνοντας προσωρινά τον ρόλο του ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους ανησυχίας, ο χρυσός ενισχύθηκε την Παρασκευή, λαμβάνοντας ώθηση από τα απογοητευτικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ.

Στη «μεγάλη εικόνα» ωστόσο ο ρόλος αυτός ξεθωριάζει…

Παρά τα κέρδη της Παρασκευής, δεν κατάφερε να κλείσει την εβδομάδα με κέρδη. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη το πολύτιμο μέταλλο είχε υποχωρήσει σε χαμηλό 7 εβδομάδων.

«Ο χρυσός δεν είχε καλές επιδόσεις αυτή την εβδομάδα, καθώς υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού», δήλωσε ο James Hatzigiannis, αναλυτής της Ploutus Capital Advisors.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η Federal Reserve πρόκειται να γίνει πιο επιθετική και αυτό θα μπορούσε να «έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει την αγορά ομολόγων νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν».

«Γι’ αυτό και δεν βλέπουμε τον χρυσό να λειτουργεί ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο ως συνήθως».

«Ο απίστευτα «γερακίσιος» τόνος από τον επικεφαλής της FED, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του δολαρίου καθιστούν λιγότερη ελκυστική επένδυση του χρυσού» λεει ο ανεξάρτητος αναλυτής Ρος Νόρμαν.

Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 1,2% την Παρασκευή, στα 1.783,90 δολάρια ανά ουγγιά. Σε εβδομαδιαία βάση το πολύτιμο μέταλλο έχασε περίπου 0,1%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 0,7% στα 22,481 δολάρια ανά ουγγιά, ωστόσο κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 2,7%.

Ο χαλκός παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε την Παρασκευή κατά 0,7% στα 4,267 δολάρια ανά λίβρα, σημειώνοντας απώλειες 0,4% στην εβδομάδα.

Το συμβόλαιο παραδόσεως Ιανουαρίου για την πλατίνα έχασε 0,7% στα 926,20 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ στην εβδομάδα υποχώρησε κατά 2,9%, και το παλλάδιο παραδόσεως Μαρτίου πρόσθεσε 2,3% στα 1.812,60 δολάρια ανά ουγγιά, κλείνοντας ανοδικά κατά 1,3% στην εβδομάδα.

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε πολύ λιγότερες από τις αναμενόμενες θέσεις εργασίας το Νοέμβριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή.

Κατά 210.οοο αυξήθηκαν οι προσλήψεις, παρά την απότομη υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας από το 4,6% στο 4,2% και την αύξηση του εργατικού δυναμικού στο 61,8%, το μεγαλύτερο ποσοστό από το Μάρτιο του 2020. Οι εκτιμήσεις του Dow Jones ήταν για 573.000 νέες θέσεις εργασίας και ποσοστό ανεργίας στο 4,5%

Ο κλάδος της αναψυχής και φιλοξενίας, που περιλαμβάνει μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και παρόμοιες επιχειρήσεις, που βρισκόταν στην κορυφή της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ανάκαμψης, κατέγραψε μόλις  23.000 προσλήψεις το Νοέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές