Το πλήγμα που επέφεραν στις αεροπορικές μεταφορές τα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας το 2020 αποτυπώνεται ανάγλυφα στα νούμερα που επεξεργάστηκε και δημοσιοποίησε η Eurostat όσον αφορά τόσο τους επιβάτες που ταξίδεψαν αεροπορικώς, όσο και τις μεταφορές προϊόντων και αλληλογραφίας.

Συγκεκριμένα, το 2020, τη χρονιά που σημαδεύτηκε από την εμφάνιση της πανδημίας της Covid-19 και το σοκ που αντιμετώπισε ολόκληρος ο πλανήτης, ο συνολικός αριθμός επιβατών που ταξίδεψαν αεροπορικώς στην ΕΕ ήταν 277 εκατομμύρια, σημειώνοντας σημαντική μείωση 73% σε σύγκριση με το 2019.

Διαβάστε επίσης: Η παραλλαγή «Όμικρον» προκαλεί νέες αναταράξεις στις αερομεταφορές

Σε όλα τα κράτη μέλη καταγράφτηκαν μεγάλες μειώσεις. Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε στη Σλοβενία ​​(-83%), ακολουθούμενη από τη Σλοβακία και την Κροατία (και οι δύο -82%). Μεταξύ των υπόλοιπων κρατών μελών της ΕΕ, στα 20 καταγράφτηκε μείωση από 70% και πάνω. Τα υπόλοιπα τέσσερα κράτη μέλη κατέγραψαν μειώσεις άνω του 65%, με τη χαμηλότερη μείωση να παρατηρείται στο Λουξεμβούργο (-67%).

Αυξήθηκαν οι εθνικές αερομεταφορές

Οι μεταφορές επιβατών εκτός ΕΕ αντιπροσώπευαν το 45% των συνολικών αεροπορικών μεταφορών επιβατών το 2020. Από την άλλη πλευρά, οι μεταφορές εντός ΕΕ αντιπροσώπευαν το 33% και οι εθνικές μεταφορές αντιπροσώπευαν το 22%. Σε σύγκριση με το 2019, το μερίδιο των μεταφορών εκτός ΕΕ και εντός ΕΕ μειώθηκε κατά 6 και 1 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα το 2020, υπέρ  των εθνικών μεταφορών.

Το Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού ήταν το 2020 το αεροδρόμιο από όπου διακινήθηκαν οι περισσότεροι επιβάτες, συγκεκριμένα 22 εκατομμύρια και ακολούθησε το Σίπχολ του Άμστερνταμ με 21 εκατομμύρια επιβάτες. Όσον αφορά τις αερομεταφορές εμπορευμάτων και αλληλογραφίας, το διεθνές αεροδρόμιο Μάιν της Φρανκφούρτης αποτέλεσε το μεγαλύτερο κέντρο διακίνησης με 1,9 εκατομμύρια τόνους.

Ελλάδα και «Ελ. Βενιζέλος»

Στην Ελλάδα το ποσοστό μείωσης της επιβατικής κίνησης στις αερομεταφορές διαμορφώθηκε το 2020 σε 69,1%.

Σε ό, τι αφορά το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», το 2020 ποσοστό 40,9% αφορούσε διακίνηση από και προς χώρες εκτός ΕΕ, ποσοστό 38% διακίνηση μεταξύ αεροπορικών προορισμών εντός της χώρας και ποσοστό 21,1% των επιβατών που διακινήθηκαν αφορούσε χώρες εκτός ΕΕ.

Τα αεροδρόμια προς τα οποία κατευθύνθηκαν οι περισσότεροι επιβάτες από το Ελ. Βενιζέλος το 2020 ήταν το «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη (299.838 επιβάτες), το «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο (276.346 επιβάτες), το διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας (232.499 επιβάτες), το Χίθροου του Λονδίνου (168.149 επιβάτες) και το Σαρλ Ντε Γκολ στο Παρίσι (163.162 επιβάτες).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ