Ολοκληρώθηκε, μετά από δύο και πλέον ώρες, η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τα επιχειρήματά τους σε όλα τα καυτά μέτωπα – από την Ουκρανία μέχρι τις κυβερνοεπιθέσεις – επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι διαφωνούν στα πάντα.
«Σας χαιρετώ κύριε πρόεδρε», είπε κατά την έναρξη της διάσκεψης ο Πούτιν. «Χαίρομαι που σας ξαναβλέπω», απάντησε ο Μπάιντεν, εκφράζοντας την επιθυμία να υπάρξει σύντομα και δια ζώσης συνάντησης. Μετά τα τυπικά προκαταρκτικά, όμως, ήρθε η ώρα να μπουν στο «ψητό» – και μόνο οι δύο πρόεδροι και οι πολύ στενοί τους συνεργάτες γνωρίζουν τι ακριβώς ειπώθηκε και σε τι τόνους διεξήχθησαν οι συνομιλίες.
Ενιαίο μέτωπο ΗΠΑ-ΕΕ-Βρετανίας
Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ είχαν φροντίσει να στείλουν εκ των προτέρων το μήνυμα ότι η Δύση είναι ενωμένη και έτοιμη να επιβάλει σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Είναι κάτι δε που έκαναν με την τηλεδιάσκεψη η οποία είχε προηγηθεί, ανάμεσα στον Μπάιντεν και τους ηγέτες των τριών μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ – Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας – και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μάλιστα, αμέσως μετά το τέλος των συνομιλιών του με τον Πούτιν και σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, ο Μπάιντεν αναμενόταν να ενημερώσει εκ νέου τους «4« για το περιεχόμενό τους.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων μας για την στάση της Ρωσίας, που αυξάνει τις δυνάμεις οι οποίες περικυκλώνουν την Ουκρανία και κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας θα απαντήσουμε με ισχυρά οικονομικά και άλλα μέτρα σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης», ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, που εκδόθηκε αργότερα.
Πρακτικά και με τον τρόπο αυτό, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ξεκεθαρίζουν ότι, σε περίπτωση που υπάρξει ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, τότε το πακέτο των κυρώσεων είναι έτοιμο, θα ενεργοποιηθεί αυτομάτως και θα εφαρμοστεί ενιαία. Παράλληλα, αν και δεν έχουν πρόθεση να εμπλακούν σε στρατιωτική αντιπαράθεση, είναι φανερό ότι θα έρθει πιο κοντά το σενάριο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Πέντε γύροι συνομιλιών
Σημειώνεται πως ο χθεσινός ήταν ο πέμπτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στους δύο προέδρους μετά την εγκατάσταση του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, τον περασμένο Ιανουάριο. Είχαν προηγηθεί τρεις τηλεφωνικές επαφές και η δια ζώσης συνάντησή τους, τον Ιούνιο στη Γενεύη – η οποία, με τη σειρά της, ήταν η πρώτη σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας μετά το 2018.
Latest News
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο Μιχάλης Αργυρού νέος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού
Ποιος είναι ο νέος προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου στη θέση του Αλέξη Πατέλη
Η Γαλλία αναζητά πρωθυπουργό - Οι ασκήσεις επί χάρτου του Μακρόν
Εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση του νέο προϋπολογισμού στη Γαλλία - Μπαράζ συναντήσεων από τον Γάλλο πρόεδρο
Τζόρτζ Τσούνης: Φεύγω από την θέση, όχι όμως και από την Ελλάδα
Ο Τζορτζ Τσούνης δήλωσε ότι τα χρόνια της θητείας του ως πρέσβης στην Ελλάδα ήταν «τα καλύτερα τρία χρόνια στη ζωή μου»
Εξίσωση με πολλές μεταβλητές το μέλλον της Συρίας
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον της Συρίας που βρίσκεται όπως παραδέχονται διπλωμάτες αντιμέτωπη με το χάος
Τραμπ: «Πρέπει να φύγουν όλοι οι παράνομοι μετανάστες»
Θα υλοποιήσει πράγματι ο Ντόναλντ Τραμπ όλα όσα είχε διακηρύξει στον προεκλογικό αγώνα; Μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC
Συρία: Σε θέση «πρωτοφανούς αδυναμίας» η Τεχεράνη
«Ο Άξονας της Αντίστασης, όπως τον ξέραμε, δεν υπάρχει πια»
Παραιτήθηκε από σύμβουλος του πρωθυπουργού ο Αλέξης Πατέλης
Τι αναφέρει ο κ. Πατέλης στην ανάρτησή του - Πότε θα ανακοινωθεί ο νέος επικεφαλής
Η Ελλάδα ανταγωνίζεται ισάξια την Ισπανία στα τουριστικά έσοδα [γράφημα]
Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ στην Ελλάδα περίπου το 1/3 του εισερχόμενου τουρισμού για το 2019 και σχεδόν το 1/4 του 2022 και του 2023 είναι οδικές αφίξεις