Τη νέα εποχή των Ελληνικών Πετρελαίων σηματοδοτεί η σημερινή απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων για τη διάσπαση δι’ απόσχισης του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών με σύσταση νέας εταιρίας.

Πρόκειται για την «Ελληνικά Πετρέλαια Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Διύλισης Εφοδιασμού και Πωλήσεων Πετρελαιοειδών και Πετροχημικών» και τον διακριτικό τίτλο «Ελληνικά Πετρέλαια Δ.Ε.Π.Π.Π. Α.Ε.», ενώ η «Ελληνικά Πετρέλαια» μετατρέπεται σε εταιρία συμμετοχών η οποία και θα είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο Αθηνών.

Κάτω από την ΕΛ.ΠΕ Συμμετοχών θα κρεμαστούν όλες οι συμμετοχές της εισηγμένης, ενώ όπως έκανε γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού αναμένεται τον Ιανουάριο του 2022. Τότε θα αλλάξει και η εταιρική ταυτότητα και ονομασία των Ελληνικών Πετρελαίων με τίτλο ο οποίος θα διατηρεί τα χαρακτηριστικά των σημερινών δραστηριοτήτων του ομίλου αλλά και θα φανερώνει τη στροφή του στην «νέα ενέργεια».

Ο κ. Σιάμισιης έδωσε έμφαση και στον ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου. Σημείωσε ότι θα διατεθούν 3,5 με 4 δις. ευρώ μέχρι το 2030 με σκοπό τη μείωση κατά 50% του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Πάνω από το 50% των κεφαλαίων θα επενδυθεί στη νέα ενέργεια σε κλάδους με χαμηλή περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί για διατήρηση της λειτουργίας σε σημερινές δραστηριότητες και βελτίωση τους.

Στροφή σε ΑΠΕ

Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα τα πρώτα επιτυχημένα βήματα του μετασχηματισμού του ομίλου. Όπως είπε στο τέλος του χρόνου η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου θα ανέλθει στα 300 MW, όταν πριν από 18 μήνες ήταν μόλις στα 20 MW. Ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ακόμη την αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου σε ΑΠΕ 1,5 GW. Σύμφωνα με το πλάνο που παρουσίασε τα ΕΛ.ΠΕ στοχεύουν σε εγκατεστημένη ισχύ στο τέλος του 2030 1,5 με 2 GW.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ανήγγειλε ακόμη τη δραστηριοποίηση στα υπεράκτια αιολικά πάρκα και την αποθήκευση ενέργειας, ενώ για την επέκταση στον κλάδο αυτό έκανε γνωστό ότι υπάρχον συζητήσεις με ξένους μεγάλους παίκτες.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Σιάμισιη η νέα δομή του ομίλου ξεκλειδώνει υπεραξίες στις εταιρίες και τις δραστηριότητες. Όπως είπε θα είναι πιο άνετη η χρηματοδότηση έργων, όπως στις ΑΠΕ, αλλά επίσης και οι συνέργειες με άλλες εταιρίες ή ακόμη και η πώληση συμμετοχών. Έφερε ως παράδειγμα την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, από την οποία τα ΕΛ.ΠΕ εισπράττουν πάνω από 260 εκ. ευρώ. Μέρος των εσόδων θα επενδυθούν στη νέα ενέργεια, ενώ άλλο μέρος θα επιστραφεί ως μέρισμα στους μετόχους.

Όσον αφορά τις συμμετοχές ο κ. Σιάμισιης έφερε επίσης ως παράδειγμα αποχώρησης την επιστροφή μπλοκ που είχαν παραχωρηθεί στον όμιλο προς έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Οι πέντε πυλώνες

Ο κ. Σιάμισιης έκανε επίσης έναν απολογισμό των ενεργειών που έχει κάνει ο όμιλος στους πέντε πυλώνες του εταιρικού και ενεργειακού μετασχηματισμού των ομίλου:

1.    ESG και στρατηγική μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου:

Ολοκληρώσαμε, όπως είπε, το σχέδιο για μείωση περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Έχει πάρει συγκεκριμένη μορφή για να παρακολουθούμε την πορεία του σε τακτά χρονικά διαστήματα

2.    Επιχειρηματική Στρατηγική

·      Νέα Ενέργεια: «Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και στο τέλος του χρόνου φτάνουμε σε εγκατεστημένη ισχύ 300 Μεγαβάτ. Διαθέτουμε  χαρτοφυλάκιο έργων άνω του 1,5 Γιγαβάτ και βλέπουμε και το θέμα της αποθήκευσης ενέργειας», είπε ο κ. Σιάμισιης σημειώνοντας πως «λίγοι και σοβαροί παίκτες είναι σε θέση να προχωρήσουν σε έργα ικανοποιητικού μεγέθους. Κοιτάζουμε και τα θέματα υπεράκτιων αιολικών πάρκων», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Είμαστε σε συζητήσεις με μεγάλες εταιρίες στο εξωτερικό»

·      Ανταγωνιστικότητα: «Είναι σε εξέλιξη ο ψηφιακός μετασχηματισμός Ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεων στα διυλιστήρια. Μας δίνουν πρόσβαση και σε έργα όπως το υδρογόνο Και πράγματα που θα φέρουμε σε εμπορική λειτουργία», αφηγήθηκε.

·      Χαρτοφυλάκο: «Επιστρέψαμε τα δύο χερσαία μπλοκς και είναι σε εξέλιξη η επιστροφή παραχώρησης στον Πατραϊκό Κόλπο. Ολοκληρώθηκε η πώληση ΔΕΠΑ Υποδομών. Και αξιολογούμε επόμενα βήματα για ΔΕΠΑ Εμπορίας. Κοιτάζουμε νέα επένδυση στην παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο και τους επόμενους μήνες θα είμαστε σε φάση για τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης», είπε ο διευθύνων σύμβουλος

3.    Εταιρική διακυβέρνηση. Οι αλλαγές έγιναν σημείωσε ο κ. Σιάμισιης

4.    Εταιρική δομή.  «Ολοκληρώνεται με  τη σημερινή απόφαση και προχωρήσαμε σε επικοινωνία με αγορές. Είναι θετικό το γεγονός ότι οι αγορές αξιολογούν θετικά τα βήματα», κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος

5.    Εταιρική ταυτότητα του ομίλου και διαμόρφωση επικοινωνιακής στρατηγικής. Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη στις αρχές του νέου έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στην εταιρική ταυτότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης