Ο Πρόεδρος Σι Τζινπινγκ έχει γνωστοποιήσει τις αποφάσεις για το νέο έτος δημιουργώντας διλήμματα για τους αξιωματούχους που ασχολούνται με την εκστρατεία “νοικοκυρέματος”. Ανησυχώντας τώρα για την οικονομική σταθερότητα ενόψει ενός βασικού ανασχηματισμού της ηγεσίας τον Οκτώβριο, θέλει να πατήσει φρένο στη χαλιναγώγηση εταιριών τεχνολογίας και σε άλλους τομείς, το 2022. Επίσης, αμβλύνει τη στάση του για την ενεργειακή μετάβαση ενώ πιέζει για περισσότερη έμφαση σε υποδομές. Αλλά με τους υπόλοιπους κανόνες να μένουν αμετάβλητοι, αυτό καθιστά το όλο ζήτημα μια δύσκολη προσπάθεια ισορροπίας.

Φέτος έφερε νέους κανόνες σε θέματα που κυμαίνονται από την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, την ασφάλεια δεδομένων, και την ιδιοκτησία, προκαλώντας καταστροφές σε μια πληθώρα κινεζικών εταιρειών στο χώρο του Διαδικτύου, αλλά και άλλων εταιρειών. Πολλές είναι καταχωρημένες στη Νέα Υόρκη: Ο δείκτης Nasdaq Golden Dragon China έχει υποχωρήσει σχεδόν 40% μέχρι στιγμής φέτος. Μόνο ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba έχει χάσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία από την κορύφωση του 2020. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η China Evergrande, ο πιο υπερχρεωμένος επενδυτής ακινήτων της χώρας, κήρυξε επίσημα χρεοκοπία.

Όμως, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Εργασίας για την Κεντρική Οικονομία που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, όπου οι κορυφαίοι ηγέτες καθόρισαν την οικονομική ατζέντα του επόμενου έτους, ο Σι κατέστησε σαφές ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψει στην επικέντρωση για την ανάπτυξη και να χαλαρώσει τις υπερβολικά αυστηρές πολιτικές. Συγκεκριμένα, αυτό περιλαμβάνει τον άνθρακα, η έλλειψη του οποίου οδήγησε σε μια εθνική ενεργειακή κρίση φέτος, καθώς οι περιφερειακές κυβερνήσεις παρήγαγαν λιγότερο άνθρακα για να επιτύχουν στόχους ουδέτερους ως προς τον άνθρακα. Επικαλούμενος ένα τριπλό πλήγμα ασθενούς καταναλωτικής ζήτησης, ανεπαρκούς προσφοράς και μειωμένης εμπιστοσύνης στην αγορά, ο Σι χρησιμοποίησε τη διάσκεψη για να πραγματοποιήσει διάλεξη στους αξιωματούχους ενάντια στη «χαοτική χάραξη πολιτικής» που συχνά παρεξηγούσε πώς να εξισορροπήσει το μακροπρόθεσμο όραμα και τις βραχυπρόθεσμες προτεραιότητές του.

Αλλά δεν πιέζει για ανατροπές πολιτικής σε τομείς όπως η ιδιοκτησία. Για παράδειγμα η διάσκεψη επανέλαβε ότι «οι κατοικίες δεν είναι για σπεκουλάρισμα». Και προτρέπει τις τοπικές κυβερνήσεις, μετά από ένα χρόνο χαλάρωσης, να επισπεύσουν την έκδοση ομολόγων για να χρηματοδοτήσουν τα έργα υποδομής που χρειάζεται το Πεκίνο το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι επενδύσεις σε υποδομές αυξήθηκαν μόλις 1% σε ετήσια βάση τους πρώτους 10 μήνες του 2021: Το Πεκίνο έχει εξετάσει προσεκτικά τη συσσώρευση τοπικού χρέους, περισσότερο από ποτέ, και τα δημόσια έργα με καλές αποδόσεις είναι δύσκολο να βρεθούν αν εξαιρέσει κανείς τα διόδια των αυτοκινητοδρόμων. Ο εστιασμός της διάσκεψης στον έλεγχο του δημόσιου χρέους δεν διευκολύνει αυτή τη διαδικασία.

Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος κατά των μονοπωλίων και η «αλόγιστη επέκταση του κεφαλαίου», που έχει στριμώξει ολόκληρους κλάδους όπως τα ιδιωτικά φροντιστήρια φέτος, χρειάζεται, υποστήριξε ο Σι, να ενισχυθεί, αλλά με «φανάρια κυκλοφορίας» που αφήνουν τους φρόνιμους παίκτες να περάσουν. Όλα αυτά είναι μια συνταγή για πρόκληση σύγχυσης που αφήνει τους αξιωματούχους να ακροβατούν πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί για να συμμορφωθούν με τας υποδείξεις.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Reuters Breakingviews