
Η αύξηση της κατανάλωσης στην Κίνα, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να φέρει την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας με καύση άνθρακα σε νέο υψηλό όλων των εποχών φέτος, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δήλωσε την Παρασκευή o Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Ο ΙΕΑ ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια παραγωγή ενέργειας από άνθρακα αναμένεται να φτάσει τις 10.350 τεραβατώρες το 2021, αύξηση 9%, λόγω της ταχείας οικονομικής ανάκαμψης που «ανέβασε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να συμβαδίσουν οι προμήθειες με χαμηλές εκπομπές άνθρακα».
Η συνολική ζήτηση άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών όπως το τσιμέντο και ο χάλυβας, αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% φέτος. Αν και δεν θα ξεπεράσει τα επίπεδα κατανάλωσης ρεκόρ του 2013 και του 2014, θα μπορούσε να φτάσει σε νέο ιστορικό υψηλό το επόμενο έτος, αναφέρει η έκθεση της IEA.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε ότι η αύξηση είναι «ένα ανησυχητικό σημάδι για το πόσο μακριά βρίσκεται ο κόσμος στις προσπάθειές του να μειώσει τις εκπομπές στο καθαρό μηδέν».
Η Κίνα είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα και αναμένεται να δει αύξηση 9% από έτος σε έτος το 2021, ανέφερε η IEA. Στην Ινδία προβλέπεται αύξηση 12% φέτος.
Η μείωση της χρήσης άνθρακα αποτέλεσε το κύριο μήλο της έριδος στις συνομιλίες για το κλίμα στη Γλασκόβη τον περασμένο μήνα, με τις χώρες να συμφωνούν τελικά να «μειώσουν σταδιακά» την κατανάλωση ως μέρος των προσπαθειών τους να διατηρήσουν την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας όσο το δυνατόν πιο κοντά στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Η Κίνα έχει ήδη δεσμευτεί να αρχίσει να μειώνει την κατανάλωση άνθρακα, αλλά θα το κάνει μόνο μετά το 2025.
Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα από ερευνητές της Κινεζικής State Grid Corporation, οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια σημαίνουν ότι η χώρα είναι πιθανό να κατασκευάσει έως και 150 γιγαβάτ (GW) νέας ισχύος ενέργειας με καύση άνθρακα κατά την περίοδο 2021-2025, φέρνοντας το συνολικό σε 1.230 GW.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό