Η παγκόσμια δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) κατέρριψε τα ρεκόρ όλων των εποχών το 2021.

Η αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών παγκοσμίως ξεπέρασε τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά, με τους όγκους να αυξάνονται κατά 63% στα 5,63 τρισεκατομμύρια δολάρια έως τις 16 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, ξεπερνώντας εύκολα το ρεκόρ πριν από την οικονομική κρίση των 4,42 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2007.

«Οι εταιρικοί ισολογισμοί είναι απίστευτα υγιείς, με μετρητά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια μόνο στις ΗΠΑ — και η πρόσβαση σε κεφάλαια παραμένει ευρέως διαθέσιμη με ιστορικά χαμηλό κόστος», δήλωσε ο Chris Roop, ο οποίος είναι επικεφαλής Μ&Α Βόρειας Αμερικής στην JPMorgan .

Η τεχνολογία και η υγειονομική περίθαλψη, που αντιπροσωπεύουν συνήθως το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς συγχωνεύσεων και εξαγορών, πρωτοστάτησαν και πάλι το 2021, εν μέρει λόγω της περιορισμένης ζήτησης από πέρυσι, όταν ο ρυθμός της δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών έπεσε σε χαμηλό τριετίας λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Οι εταιρείες έσπευσαν να αντλήσουν κεφάλαια από προσφορές μετοχών ή ομολόγων, οι μεγάλες εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν την άνθηση των μετοχικών αγορών για να χρησιμοποιήσουν τις δικές τους μετοχές ως νόμισμα απόκτησης, ενώ οι χρηματοοικονομικοί χορηγοί στράφηκαν σε εισηγμένες εταιρείες.

Επιπλέον, τα ισχυρά εταιρικά κέρδη και οι γενικές λαμπρές οικονομικές προοπτικές έδωσαν στα διευθυντικά στελέχη την εμπιστοσύνη να επιδιώξουν μεγάλες συμφωνίες, παρά τους πιθανούς αντίθετους ανέμους, όπως οι πληθωριστικές πιέσεις.

«Οι ισχυρές αγορές μετοχών είναι βασικός μοχλός συγχωνεύσεων και εξαγορών. Όταν οι τιμές των μετοχών είναι υψηλές, αυτό συνήθως αντιστοιχεί με θετικές οικονομικές προοπτικές και υψηλή εμπιστοσύνη του Διευθύνοντος Συμβούλου», δήλωσε ο Tom Miles, συνεπικεφαλής του Americas M&A στη Morgan Stanley.

Οι συνολικοί όγκοι συναλλαγών στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν διπλασιάστηκαν στα 2,61 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με την Dealogic. Οι συναλλαγές στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 47% στα 1,26 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Ασία-Ειρηνικός αυξήθηκε 37% στα 1,27 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή