Ανοδο 15% σημείωσε την Τρίτη η τουρκική λίρα επεκτείνοντας την ανάκαμψή της από τα αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ που κατέγραψε το προηγούμενο διάστημα, αφού ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε ένα σχέδιο με το οποίο υποστηρίζει ότι θα εγγυηθεί τις καταθέσεις σε τοπικό νόμισμα έναντι των διακυμάνσεων της αγοράς.

Σε ομιλία του αργά τη Δευτέρα, ο Ερντογάν εξήγγειλε μια σειρά μέτρων που θα μειώσουν τα βάρη από τη συναλλαγματική κατάρρευση τις τελευταίες εβδομάδες και θα ενθαρρύνει τους Τούρκους να κρατούν αποταμιεύσεις σε λίρες αντί για δολάρια.

Δεν διευκρίνισε ωστόσο πώς θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση την δυνητικά ακριβή και πληθωριστική πρωτοβουλία της, όπως αναφέρει το Reuters.

Πριν από την ανακοίνωση, η λίρα υποχώρησε περισσότερο από 10% στο ιστορικό χαμηλό των 18,4 έναντι του δολαρίου. Αργότερα επανήλθε στα 12 δολάρια – το μεγαλύτερο ράλι εντός της ημέρας που έχει καταγραφεί – για να κλείσει τη μέρα με άνοδο 25%.

Περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια πωλήθηκαν στις αγορές μετά τις ανακοινώσεις του τούρκου προέδρου, δήλωσε ο επικεφαλής της Ένωσης Τουρκικών Τραπεζών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τριών τραπεζιτών, περίπου 1-1,5 δισεκατομμύρια δολάρια από αποταμιεύσεις μετατράπηκαν σε λίρες το βράδυ της Δευτέρας.

Η λίρα έχει βυθιστεί σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ φέτος λόγω των φόβων για πληθωριστικό σπιράλ που προκλήθηκε από την πίεση του Ερντογάν για νομισματική χαλάρωση. Το τουρκικό νόμισμα έχασε περίπου το 40% της αξίας του μόνο τον περασμένο μήνα. Στο χαμηλότερο επίπεδο, έπεσε περίπου 60% σε ετήσια βάση.

Ποια μέτρα εξήγγειλε ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε χθες  μια σειρά μέτρων στόχος των οποίων είναι να αποτραπεί η περαιτέρω “δολαριοποίηση” της οικονομίας και να ενθαρρυνθούν οι καταθέσεις σε λίρες, υπερασπιζόμενος για άλλη μια φορά την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, μολονότι η λίρα κατέρρευσε σε επίπεδα ρεκόρ.

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν είπε ότι τα μέτρα θα διασφαλίσουν ότι οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να μετατρέπουν τις λίρες τους σε ξένο νόμισμα, ενώ θα στηριχθούν επίσης οι εξαγωγείς και οι συνταξιούχοι. Επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία οπισθοχώρηση από το νέο οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στα χαμηλά επιτόκια, επιμένοντας ότι η μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα θα επιφέρει πτώση του πληθωρισμού (αυτή τη στιγμή ξεπερνά το 21%) «μέσα σε μερικούς μήνες». Επέμεινε επίσης ότι οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις τιμές δεν βασίζονται σε θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή