Ο Αλαν Μπανατάιν, οικονομικός διευθυντής της Robert Walters, μιας εξειδικευμένης εταιρεία προσλήψεων που μετρά πάνω από 30 χρόνια ζωής, δήλωσε στο BBC ότι οι εργαζόμενοι σε πολλές βιομηχανίες του Ηνωμένου Βασιλείου παραιτούνται για καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης.

«Το 15% είναι η ελάχιστη αύξηση μισθού που παρατηρούμε, αλλά ορισμένοι αυξάνουν τους μισθούς τους έως και 50%», είπε χαρακτηριστικά.

«Εάν υποθέσουμε ότι δεν θα συμβεί κάτι σημαντικό, το 2022 θα πρέπει να είναι ακόμα καλύτερο για το προσωπικό».

Κενές θέσεις σε επίπεδα ρεκόρ

Οι κενές θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ από τότε που η οικονομία άνοιξε ξανά καθώς οι εργοδότες προσπαθούν να καλύψουν τη ζήτηση.

Η Robert Walters, που εστιάζει στην τοποθέτηση επαγγελματιών σε συγκεκριμένους ρόλους, εκτιμά ότι αυτό είχε ωθήσει τις εταιρείες σε έναν «έντονο ανταγωνισμό ανεύρεσης ταλέντων» και ότι ήταν «απίστευτα δύσκολο να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι».

Οι εργοδότες ανεβάζουν τους μισθούς για να προσελκύσουν εργαζόμενους, αν και ο κ. Μπανατάιν είπε ότι υπήρχαν «νικητές και ηττημένοι» από την Covid και δεν ήταν όλοι σε θέση να πληρώσουν καλά.

«Οι έμποροι λιανικής και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν πραγματικά ταλαιπωρηθεί, επομένως πιθανότατα δεν θα πληρώσουν μπόνους ή αυξήσεις μισθών», είπε στο BBC.

«Έτσι ανοίγει ο δρόμος σε άλλες επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης, όπως οι διαδικτυακές εταιρείες λιανικών πωλήσεων, οτιδήποτε έχει να κάνει με την τεχνολογία και ιδίως την ψηφιακή τεχνολογία, και τους κατασκευαστές ειδών οικιακής χρήσης».

Η Robert Walters, η οποία διατηρεί γραφεία στην Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι είχε τον καλύτερο Δεκέμβριο από την αρχή της ίδρυσής της, με τα καθαρά έσοδα από αμοιβές να αυξάνονται κατά 39% παγκοσμίως.

Η ζήτηση τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους ήταν ισχυρότερη στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, ανέφερε, αλλά η τάση στις ελλείψεις προσωπικού ήταν εμφανής παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Τεράστια» η δεξαμενή των μπόνους

Οι ελλείψεις δεξιοτήτων είναι ιδιαίτερα έντονες σε τομείς όπως η νομική, όπου οι κενές θέσεις για συνεργάτες με έδρα το Λονδίνο αυξήθηκαν περίπου 131% σε ετήσια βάση μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου του περασμένου έτους, σύμφωνα με έρευνα της BCL Legal και της εταιρείας δεδομένων Vacancysoft.

Οι νεοεισερχόμενοι δικηγόροι στις πιο γνωστές εταιρείες φέρεται να κερδίζουν τώρα έως και 147.000 λίρες πριν από τα μπόνους.

Οι τράπεζες αύξησαν επίσης τους αρχικούς μισθούς για να διατηρήσουν το προσωπικό τους και η Robert Walters προβλέπει ότι η δεξαμενή των μπόνους φέτος θα είναι «τεράστια».

Οι μισθοί αυξάνονται επίσης σε χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Την περασμένη εβδομάδα, το Sainsbury’s έγινε μία ακόμα αλυσίδα σούπερ μάρκετ που πλήρωσε τους εργαζομένους στα καταστήματά της τουλάχιστον 10 λίρες την ώρα, μετά από παρόμοιες κινήσεις που προηγηθήκαν από τις Morrisons, Lidl και Aldi.

Πολλοί εργαζόμενοι έχουν επανεκτιμήσει τη σταδιοδρομία τους κατά τη διάρκεια του lockdown και άλλαξαν δουλειά ή εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό, κάτι που ορισμένοι έχουν χαρακτηρίσει ως «μεγάλη παραίτηση».

Αυτή η πρακτική συνέβαλε στην αύξηση των μισθών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, με την αύξηση του μέσου μισθού συμπεριλαμβανομένων των μπόνους να ανέρχεται σε 4,9% σε ετήσια βάση μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή