Στην ανάγκη ταχείας μείωσης του ισολογισμού της Federal Reserve προκειμένου να περιορίσει την πλεονάζουσα ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αναφέρθηκε σήμερα και η επικεφαλής της Fed Clevelant, Λορέτα Μέστερ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η διαδικασία θα πρέπει να γίνει δίχως να διαταραχθεί η αγορά.

«Η οικονομία είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση σε σχέση με την κατάσταση που παρουσίαζε όταν ξεκινήσαμε να προχωρούμε σε περικοπές (του ισολογισμού) την τελευταία φορά. Ειλικρινά θα ήθελα να προχωρήσουμε σε μειώσεις όσο πιο γρήγορα μπορούμε υπό την προϋπόθεση πως δεν θα δημιουργηθούν διαταραχές στη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών» σχολίασε χαρακτηριστικά, σε εκδήλωση της Wall Street Journal, όταν ρωτήθηκε για το θέμα του ισολογισμού της Fed.

Όσον αφορά το «καυτό» θέμα των επιτοκίων, η κυρία Μέστερ –που ανήκει στην ομάδα των γερακιών- επανέλαβε την άποψη της πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων γρήγορα, ξεκινώντας από το Μάρτιο, προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Μάλιστα, υποστήριξε πως στην ίδια συνεδρίαση, το Μάρτιο, η Fed πρέπει να «κλειδώσει» και τη μείωση του ύψους 8,8 τρισ. δολαρίων ισολογισμού προς τα τέλη του 2022.

Νωρίτερα τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν νέο άλμα του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 7% σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο. Το ποσοστό αυτό ήταν εντός των προβλέψεων των αναλυτών, όμως σε κάθε περίπτωση επρόκειτο για το μεγαλύτερο άλμα για το δείκτη από τον Ιούνιο του 1982.

Δεν είναι τυχαίο πως πλέον όλοι οι αξιωματούχοι της Fed, ακόμη και της πτέρυγας των… περιστεριών, έχουν εμφανιστεί δημοσίως να στηρίζουν την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Όμως, το πόσο επιθετικά θα κινηθεί το συμβούλιο, με τρεις ή και τέσσερις αυξήσεις, παραμένει εστία διαμάχης. Για παράδειγμα ο Ραφαέλ Μπόστιτς της Atlanta Fed, σε χθεσινές του δηλώσεις, υποστήριξε πως δεν αποκλείεται να απαιτηθεί και τέταρτη αύξηση των επιτοκίων μέσα στη χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση, το πεδίο θα ξεκαθαρίσει τους επόμενους μήνες με την εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων, αλλά και την πορεία της πανδημίας και των συνεπειών της…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή