Η Federal Reserve θα είναι έτοιμη να κινηθεί πιο επιθετικά εάν ο πληθωρισμός δεν δείξει τάσεις υποχώρησης, διαβεβαίωσε τα μέλη της επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας ο Τζερόμ Πάουελ, κατά την πρώτη κατάθεση του στο Κογκρέσο στο πλαίσιο της διαδικασίας για την επικύρωση της δεύτερης θητείας του.

«Εάν δούμε τον πληθωρισμό να επιμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πιο πολύ από ότι περιμένουμε κι αν χρειαστεί να αυξήσουμε περισσότερες φορές τα επιτόκια, θα το κάνουμε» διαβεβαίωσε τα μέλη της επιτροπής ο κ. Πάουελ. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία μας για να μειώσουμε τον πληθωρισμό».

Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως ήδη οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν δείξει σημαντικές αντοχές και πιθανότατα θα εμείνουν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της χρονιάς, καθώς η ζήτηση παραμένει «πολύ ισχυρή», ενώ τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα συνεχίζονται.

«Γνωρίζουμε πως ο υψηλός πληθωρισμός προκαλεί επιβάρυνση κυρίως σε αυτούς που έχουν μικρότερη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος σε ζωτικά είδη όπως τα τρόφιμα, η στέγη και οι μεταφορές» σχολίασε ο επικεφαλής της Fed, συμφωνώντας με τις προειδοποιητικές επισημάνσεις των Γερουσιαστών για το βάρος που δέχονται τα νοικοκυριά.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Πάουελ, η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει μια δυναμική ανάκαμψη μετά τη βουτιά που υπέστη με το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ και το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε ισχυρή θέση. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη πανδημία παραμένει ένας απρόβλεπτος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τα δεδομένα της οικονομίας.

«Μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε ότι η οικονομία μετά την πανδημία είναι πιθανόν να είναι διαφορετική από ορισμένες απόψεις. Η επιδίωξη των στόχων μας θα πρέπει να λάβει υπόψη αυτές τις διαφορές» σχολίασε χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, επεσήμανε πως ήρθε πλέον η ώρα για να ξεκινήσει η Fed να απομακρύνεται από τα έκτακτα δεδομένα της πανδημίας και να επανέρχεται σε πιο νορμάλ ρυθμούς. Κάτι που, κατά τον ίδιο, δεν πρόκειται να έχει αρνητική επίδραση στην αγορά εργασίας, η ανάκαμψη της οποίας έχει παρουσιάσει πιο αργούς ρυθμούς βελτίωσης.

Αναφορικά με τη διαδικασία επικύρωσης της δεύτερης θητείας του, ο κύριος Πάουελ διαβεβαίωσε την επιτροπή πως ο ίδιος και η Federal Reserve… δουλεύει για όλους τους Αμερικανούς. «Γνωρίζουμε πως οι αποφάσεις μας έχουν σημασία για όλους, για τις οικογένειες, για τις επιχειρήσεις, για την κοινότητα σε όλη τη χώρα. Και ο ίδιος δεσμεύομαι να λαμβάνω τις αποφάσεις μου με αντικειμενικότητα, ακεραιότητα και ουδετερότητα, με βάση τα διαθέσιμα (οικονομικά) στοιχεία και με σεβασμό στην μακροχρόνια παράδοση της ουδετερότητας της νομισματικής πολιτικής» τόνισε χαρακτηριστικά, ζητώντας ουσιαστικά την ψήφο των Γερουσιαστών για την παραμονή του στο τιμόνι της Fed.

Παρά τις επικρίσεις που δέχτηκε, ο κύριος Πάουελ αναμένεται να περάσει εύκολα τον σκόπελο της Επιτροπής. Επόμενο βήμα θα είναι η επικύρωση του διορισμού του από την ολομέλεια των 100 μελών του Σώματος, μια διαδικασία που αναμένεται να κυλήσει πιο εύκολα σε σχέση με την ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών –που εναντιώθηκε στον επαναδιορισμό του- έχει ισχυρή παρουσία.

Πάντως, έχοντας τις ευλογίες του προέδρου Μπάιντεν, θεωρείται βέβαιο πως ο διορισμός Πάουελ θα επικυρωθεί και το ίδιο ισχύει με το διορισμό της Λάελ Μπρέναρντ στην θέση της αντιπροέδρου της Fed. Η κυρία Μπρέναρντ θα προσέλθει να καταθέσει στην Επιτροπή, την Πέμπτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ