Δυναμικά αναμένεται να ξεκινήσει η σεζόν της ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου στη Wall Street, με όλες τις ενδείξεις να παραπέμπουν σε ένα ακόμη θετικό τρίμηνο, αν και όχι στα επίπεδα του τρίτου τριμήνου. Την αυλαία άνοιξε νωρίτερα η Delta Airlines, ενώ την σκυτάλη θα πάρουν αύριο οι τράπεζες με την JPMorgan Chase, την Citigroup και την Wells Fargo.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv, ο μέσος όρος κερδών για τις επιχειρήσεις του S&P 500 θα παρουσιάσει άνοδο κατά 22,4% το δ’ τρίμηνο συμπληρώνοντας με τον τρόπο αυτό ιδανικά μια ιδιαίτερα κερδοφόρα χρονιά. Βέβαια στα επίπεδα αυτά θα είναι χαμηλότερα από το σχεδόν 40% που αυξήθηκαν κατά μέσο όρο τα εταιρικά κέρδη το τρίτο τρίμηνο, όμως ο τελικός απολογισμός του 2021 είναι εντυπωσιακός με μέσο όρο κερδοφορίας στο 49%!

Αντιστοίχως ευοίωνες είναι οι προβλέψεις και της FactSet που περιμένει ισχυρά κέρδη στους εννέα από τους έντεκα κλάδους του S&P 500, με πλέον κερδισμένους τον ενεργειακό κλάδο, τον βιομηχανικό και τις πρώτες ύλες. Οι δύο κλάδοι όπου αναμένεται υποχώρηση των κερδών είναι ο κλάδος των εταιρειών κοινής ωφελείας και ο χρηματοπιστωτικός.

Η δυναμική ανάκαμψη της επιχειρηματικής κερδοφορίας ήταν ένας από τους παράγοντες της έκρηξης του χρηματιστηρίου, όπου οι επιμέρους δείκτες και δη, ο S&P 500 κατέγραψαν διαδοχικά ρεκόρ. Αν και οι ανακοινώσεις για το τέταρτο τρίμηνο θα έρθουν σε ένα διάστημα αισθητά πιο υποτονικό υπό τη σκιά της επέλασης της Όμικρον και της διαφαινόμενης σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve. Στοιχεία που φαίνεται από τώρα πως θα επηρεάσουν και τις επιδόσεις του 2022.

Μειωμένες επιδόσεις το 2022

Στα θετικά νέα που ευνοούν το οικονομικό τοπίο είναι η διατήρηση της καταναλωτικής ζήτησης σε ισχυρά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Τα επίπεδα των δαπανών αναμένεται να υποχωρήσουν ελαφρά μέσα στο χειμώνα λόγω και του σοκ που επέφερε το χτύπημα της Όμικρον, όμως οι απώλειες αναμένεται να είναι περιορισμένες και βραχυπρόθεσμες.

Αυτό που δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να υπολογίσουν εύκολα οι αναλυτές είναι ο αντίκτυπος που θα έχει η σταδιακή απόσυρση των μέτρων του πακέτου στήριξης στα επίπεδα της κατανάλωσης από το δεύτερο μισό της χρονιάς. Ειδικά δε, με δεδομένο πως θα «τρέχει» παράλληλα η απόσυρση των μέτρων στήριξης της Fed και η έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Τα κενά στην αγορά εργασίας έχουν ήδη ωθήσει ανοδικά τους μισθούς, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και την φετινή χρονιά. Η πίεση από την αύξηση του εργατικού κόστους θα γίνει πλέον πιο αισθητή στα οικονομικά των επιχειρήσεων, καθώς η δυναμική αύξηση της κερδοφορίας τους θα καταλαγιάσει.

Η έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων σε ένα περιβάλλον πιο περιορισμένης εταιρικής κερδοφορίας σαφώς θα περιπλέξει το τοπίο, ειδικά αν –όπως φαίνεται- και οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας υποχωρήσουν. Δεν είναι τυχαίο πως η πλειονότητα των αναλυτών εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τα επίπεδα κερδοφορίας των επιχειρήσεων από το δεύτερο και κυρίως κατά το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς. «Υπάρχουν σαφή καθοδικά ρίσκα που θα πιέσουν την αγορά το 2022» επεσήμανε σε σημείωμα της η Σαβίτα Σουμπραμανιάν, της Bank of America.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο προβλεπόμενος μέσος όρος κερδοφορίας των εταιρειών του S&P 500 αναμένεται τα τρία πρώτα τρίμηνα της χρονιάς να κινηθεί μεν θετικά, αλλά σε μονοψήφιο νούμερο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα στην προχθεσινή έκθεση της για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές υποστήριξε πως η αμερικανική οικονομία θα μπει σε μια καθοδική τροχιά με ρυθμούς ανάπτυξης που από το 5,6% το 2021, θα πέσουν στο 3,7% φέτος και στο 2,6% το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή