Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά και πλέον ετών κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, στις πρώτες ώρες των συναλλαγών της Τρίτης, καθώς στο εκρηκτικό μείγμα ήρθε να προστεθεί και η ανησυχία για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού μετά την επίθεση των Χούτι της Υεμένης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μετά από αυτή την επίθεση, ο αραβικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας προχώρησε αντίποινα, εξαπολύοντας βομβαρδισμούς κατά των Χούτι, στην Υεμένη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκαν 1,01 δολ., ή 1,2%, στα 87,48 δολ. το βαρέλι, αφού νωρίτερα έφθασαν στο ανώτατο όριο των 87,55 δολαρίων, το υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Οκτωβρίου 2014.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) εκτινάχθηκαν 1,32 δολάρια ή 1,6%, από τον διακανονισμό της Παρασκευής σε υψηλό τριών μηνών στα 85,14 δολάρια το βαρέλι. Το εμπόριο τη Δευτέρα ήταν υποτονικό καθώς ήταν αργία των ΗΠΑ.

Εκρήξεις στο Αμπού Ντάμπι

Εκρήξεις σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι, με τους αντάρτες Χούτι να ανακοινώνουν ότι εξαπέλυσαν επίθεση με drones εναντίον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Από την επίθεση τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν με την αστυνομία να επισημαίνει ότι τρία βυτιοφόρα που μετέφεραν καύσιμα εξερράγησαν στη βιομηχανική περιοχή Μουσάφαχ, κοντά στις αποθήκες της πετρελαϊκής εταιρείας ADNOC, και ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε μια οικοδομή στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης.

Οι αναλυτές της CommSec δήλωσαν ότι οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίζονται από τις ψυχρότερες θερμοκρασίες του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, οι οποίες αυξάνουν τη ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης.

Το στενό ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης είναι απίθανο να χαλαρώσει, είπαν οι αναλυτές, καθώς ορισμένοι παραγωγοί εντός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών αγωνίζονται να αντλήσουν τις επιτρεπόμενες δυναμικότητες τους, λόγω υποεπενδύσεων και διακοπών, στο πλαίσιο συμφωνίας με τη Ρωσία και τους συμμάχους για προσθήκη 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα.

«Αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να είναι υποστηρικτικό για το πετρέλαιο και να αυξάνει τις συζητήσεις για τριψήφιες τιμές», δήλωσε ο αναλυτής του OANDA, Κρεγκ Έρλαμ.

Στοιχήματα για πάνω από 100 δολάρια

Σύμφωνα με την Vitol Group οι υψηλές τιμές δικαιολογούνται και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στοιχηματίζουν πλέον και σε τιμές κοντά ή ακόμα και πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.

Το πετρέλαιο έχει σημειώσει άνοδο άνω του 10% μέχρι στιγμής φέτος.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η παγκόσμια ζήτηση αποδείχθηκε ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν, ενώ η φυσική αγορά ανθεί καθώς οι αγοραστές κοιτάζουν πέρα ​​από την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον

Σύμφωνα με τον αναλυτή Οσιτάκα Ταζάουα, της Fujitomi Securities Co Ltd, ανοδική τάση συνεχίζεται καθώς ο ΟΠΕΚ+ δεν παρέχει αρκετή προσφορά για να καλύψει την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται –εάν το βάρος πέσει στο αργό- να φτάσει το Brent στα υψηλά του 2014.

Ο ΟΠΕΚ+ χαλαρώνει σταδιακά τις περικοπές παραγωγής που εφαρμόστηκαν όταν η ζήτηση κατέρρευσε το 2020, ωστόσο, πολλοί μικρότεροι παραγωγοί δεν μπορούν να αυξήσουν την προσφορά και άλλοι ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με την άντληση υπερβολικής ποσότητας πετρελαίου στον φόβο μια επιστροφής σε μειωμένη ζήτηση λόγω του κορωνοϊού.

Το φυσικό αέριο

Σε κλοιό ανοδικών πιέσεων παραμένει και το φυσικό αέριο, με τη ροή μέσω του αγωγού Yamal -Europe να παραμένει για περίπου έναν μήνα σε αντίστροφη πορεία, προς Πολωνία και όχι προς Γερμανία (και κατ΄επέκταση προς Ευρώπη).

Μάλιστα, υπάρχει ανησυχία ότι η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεξήγαγε συνομιλίες με διεθνείς εταιρείες ενέργειας για σχέδια έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εάν η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας διαταράξει τον ρωσικό εφοδιασμό.

Αυτό είχε αποκαλύψει το Reuters επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στη βιομηχανία αλλά και τον Λευκό Οίκο.

Στο μεταξύ, τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2018, αλλά τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν λόγω της χαμηλής ζήτησης.

Κινεζική πρωτοχρονιά

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η Κίνα σχεδιάζει να απελευθερώσει αποθέματα πετρελαίου στη διάρκεια των διακοπών της κινεζικής πρωτοχρονιάς μεταξύ 31 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των παγκόσμιων τιμών.

Δεν ανησυχεί η Σαουδική Αραβία

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για την άνοδο του πετρελαίου, η οποία φέτος ξεπερνά το 10% φέτος, παρόλο που οι traders αυξάνουν όλο και περισσότερο την προοπτική οι τιμές να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι.

«Πάντα ένιωθα άνετα», είπε ο Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν σε δημοσιογράφους στο Ντουμπάι τη Δευτέρα, όπου παρευρίσκεται στην εκδήλωση Expo.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ είπε επίσης ότι δεν ανησυχεί για την απελευθέρωση περισσότερου πετρελαίου από τις ΗΠΑ από τα στρατηγικά της αποθέματα, το οποίο θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του αργού προς τα κάτω.

Ποιος βλέπει τιμές στα 200 δολάρια

Αλλά ένας διαχειριστής hedge fund είναι ακόμα πιο επιθετικός σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις του για την πορεία του μαύρου χρυσού.

Όπως γράφει το OilPrice.com ο Νταγκ Κινγκ, επικεφαλής του Merchant Commodity Fund, είχε αποδόσεις ρεκόρ πέρυσι, κερδίζοντας 74% το 2021 και ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ του 59% που είχε σημειωθεί το 2014 – μια άλλη χρονιά άνθησης για το πετρέλαιο ακριβώς πριν από την κατάρρευση.

Αλλά τώρα, ο Κίνγκ αναμένει περαιτέρω κέρδη στην τιμή του πετρελαίου, λέγοντας ότι θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 200 δολάρια ανά βαρέλι τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Πιστεύουμε στον διαρθρωτικό πληθωρισμό εμπορευμάτων από την πλευρά της προσφοράς που οι περισσότεροι δεν θα έχουν δει ποτέ — ο υψηλότερος από τη δεκαετία του 1970», είπε ο King σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές