Οι σοβαρές πιέσεις που δέχτηκε η πλειονότητα των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν άφησε πολλά περιθώρια στο ελληνικό χρηματιστήριο να κρατήσει το θετικό του πρόσημο έως το τέλος, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες αρκετών δεικτοβαρών τίτλων.

Διαβάστε ακόμη: Οι τοπ επιλογές ελληνικών μετοχών τριών οίκων

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,16% στις 913,37 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει τα 75 εκατ. ευρώ, με τη σημαντική συμβολή της Alpha Bank. Αξιοσημείωτο επίσης ήταν το +1% που σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος παρείχε σημαντικές στηρίξεις στην αγορά.

Δεμένο στο άρμα των ξένων αγορών

Αν και το ΧΑ προσπάθησε να ακολουθήσει το θετικό ευρωπαϊκό κλίμα τελικά μόλις γινόταν κάτι παραπάνω από εμφανές ότι η Wall Street θα άνοιγε με σημαντικές απώλειες η ανοδική δυναμική χανόταν. Έτσι το ΧΑ επιβεβαίωσε για ακόμη μία ημέρα ότι από την περασμένη Παρασκευή ακολουθεί το διεθνές κλίμα, το οποίο μόνο υποστηρικτικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, εφόσον έχει προκαλέσει και σοβαρές αναταράξεις σε μεγάλους δείκτες παγκοσμίως.

Η πρώτη λοιπόν προσπάθεια της αγοράς να κινηθεί με δύναμη προς τη στήριξη των 930 μονάδων απέτυχε, καθώς το ΧΑ εμφανίστηκε ευάλωτο σε ένα ναρκοθετημένο με πολλές πηγές αβεβαιότητας διεθνές περιβάλλον. Ακόμη και αν το τοπίο της ορατότητας βελτιωθεί αύριο, όταν και θα γίνουν γνωστές οι αποφάσεις της Federal Reserve, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να δεχτεί τα κύμα της μετατόπισης των κεφαλαίων προς ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία. Και σίγουρα η ελληνική αγορά, που λειτουργεί σε μια οικονομία που στερείται της επενδυτικής βαθμίδας, δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλής για μεγάλα κεφάλαια που θα αναζητήσουν τα περιουσιακά στοιχεία εκείνα που αποδίδουν σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων.

Το διακύβευμα λοιπόν είναι το ΧΑΑ σχετικά σύντομα, και τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας, πρέπει να ανακτήσει τα επίπεδα που βρισκόταν την προηγούμενη εβδομάδα, ήτοι πάνω από τις 930 μονάδες. Αυτή η κίνηση είναι αρκετή ώστε να περάσει τον κάβο της διεθνούς αβεβαιότητας όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα πρέπει να χάσει το επίπεδο των 900-905 μονάδων, καθώς επί της ουσίας θα χαλάσει και τη μεσοπρόθεσμη τεχνική του εικόνα, επιστρέφοντας στις ημέρες της μεγάλης συσσώρευσης του 2021.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι απώλειες ήταν ισχυρές κυρίως στην Jumbo, η οποία έκλεισε στο -3% και την Τέρνα Ενεργειακή η οποία υποχώρησε κατά 2,35%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο και ΔΕΗ, ενώ στον αντίποδα, η Εθνική βοήθησε με το +2,20% που κατέγραψε, όπως και η Alpha Bank με το +1,24%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, ΕΛΧΑ, Λάμδα, Μυτιληναίος και Σαράντης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες