Υψηλότερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις κατέγραψε για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ο ενεργειακός κολοσσός της Exxon Mobil χάρη στη σημαντική άνοδο των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μάλιστα οι επιδόσεις αυτές επιτρέπουν στην εταιρεία να ξεκινήσει και πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών από το τρέχον τρίμηνο.

Συγκεκριμένα τα έσοδα του αμερικανικού ομίλου εκτοξεύτηκαν πάνω από 80% σε ετήσια βάση φτάνοντας τα 84,97 δισ. δολάρια. Όμως, τεράστια ήταν η διαφορά στα κέρδη μετά τις πολύ χαμηλές επιδόσεις της περσινής χρονιάς. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 2,05 δολάρια, ήτοι πάνω από τα 1,93 δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές, παρουσιάζοντας εντυπωσιακό άλμα σε σχέση με τα μόλις 3 σεντς κέρδη της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Η παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση στα 3,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα επιτρέποντας μια ροή ρευστότητας ύψους 48 δισ. δολαρίων που ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγράψει η εταιρεία από το 2012. Με τον τρόπο αυτό ο όμιλος προχώρησε σε αποπληρωμή μεγάλου μέρος των χρεών του, που επανήλθαν στα προ της πανδημίας επίπεδα και βάζει πλώρη για επαναγορά μετοχών μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Συγκεκριμένα, στόχος είναι η επαναγορά μετοχών αξίας έως 10 δισ. δολαρίων μέσα στους επόμενους 12 με 24 μήνες.

Ήδη από χθες η διοίκηση είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου. Σύμφωνα με αυτό η Exxon Mobil θα μεταφέρει την έδρα της από το Χιούστον στο Ίρβινγκ, και πάλι στο Τέξας μέχρι τα μέσα του 2023. Επίσης, από την 1η Απριλίου θα αναδιοργανώσει τη δομή της χωρίζοντας όλες τις δραστηριότητες της σε τρία βασικά κομμάτια, το τμήμα πετρελαίου και φυσικού αερίου, το τμήμα διυλιστηρίων και έτερων προϊόντων και το τμήμα δραστηριοτήτων χαμηλών ρύπων, το οποίο θα ενισχυθεί στο πλαίσιο της μετάβασης σε μια πρασινότερη εποχή. Το τελευταίο έχει να κάνει και με τις πιέσεις που έχει δεχτεί η διοίκηση από μετόχους, όπως η Engine No. 1 για την υιοθέτηση πιο πράσινων στόχων.

Το όλο σχέδιο αναδιάρθρωσης σε συνδυασμό με τα σημερινά πολύ θετικά αποτελέσματα οδήγησαν σε άνοδο την τιμή της μετοχής της Exxon, η οποία μάλιστα χθες έφτασε στο υψηλότερο σημείο της από το 2019. Συνολικά δε, την περσινή χρονιά τα κέρδη για την μετοχή ξεπέρασαν το 69%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή