Με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα 123 εκατ. ευρώ, το ΧΑ απάντησε στις έντονες ρευστοποιήσεις που συνόδεψαν την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, υπό το πρίσμα της προεξόφλησης μιας άμβλυνσης της κατάστασης.

Έτσι, ο ΓΔ αντέδρασε από το τεχνικό σημείο στήριξης των 888 μονάδων την Πέμπτη, και την Παρασκευή συνέχισε έντονα ανοδικά, όπως και όλα τα υπόλοιπα διεθνή χρηματιστήρια, καλύπτοντας το 80% της πτώσης.

Η παραπάνω συμπεριφορά έχει διπλή ανάγνωση:

Αφενός, επιβεβαιώνεται η θεωρία του μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα των χρηματικών κεφαλαίων που εισήλθαν μεθοδικά τους περασμένους μήνες στην ελληνική χρηματαγορά με βασικές οδούς τις ΑΜΚ, τις ομολογιακές εκδόσεις και τα πακέτα στήριξης δημοσιονομικής φύσεως. Και τούτο ισχύει διότι οι ρευστοποιήσεις της πρώτης μέρας της γεωπολιτικής κρίσης φαίνεται να προήλθαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, από βραχυπρόθεσμες θέσεις.

Αφετέρου, τα αντανακλαστικά των αγοραστών σε βασικούς τίτλους (όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ κ.ά.), οι οποίοι οδήγησαν έως τώρα τον Δείκτη σε νέα υψηλά επταετίας, ενδυναμώνει την πεποίθηση του συμπαγούς της εν λόγω ανοδικής τάσης.

Προς το παρόν, όπως τεχνικά ο Δείκτης επιβεβαίωσε τη σημαντική στήριξη των 888 μονάδων, έτσι και μοιραία το επίπεδο των 940-942 συνιστά την πρώτη αντίσταση σε αυτήν την ανοδική προσπάθεια, ενώ υπό τη θεώρηση του ότι ο αποκλειστικός καταλύτης της κατευθυντικότητας αυτές τις μέρες είναι οι εξελίξεις στη ρωσο – ουκρανική επικράτεια, διατείνεται πως η άμβλυνση της κρίσης θα επιτρέψει την επαναφορά του Δείκτη σε νέα τοπικά υψηλά, άνω των 970 μονάδων, στον δρόμο προς τις 1020-1040.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News