Με τις προβλέψεις της ΕΚΤ για αύξηση του -ήδη υψηλού- πληθωρισμού, από 5,1% σε 5,8% να επαληθεύονται, ο επενδυτικός κόσμος κοιτάει με απορία τον δεύτερο μεγαλύτερο υπεύθυνο χάραξης νομισματικής πολιτικής να αναρωτιέται ακόμα πώς θα επιλύσει το μείζον πρόβλημα της φθοράς κεφαλαίων, σημειώνοντας ότι ήδη καταγράφονται νέα υψηλά στην ιστορία της Ευρωζώνης. Δεν πρέπει να αμελείται εξάλλου το γεγονός ότι καθώς οι τιμές στην ενέργεια (κυρίως στο πετρέλαιο και φυσικό αέριο) επηρεάζουν στο μέγιστο τον ρυθμό αύξησης (ή μείωσης) του ΔΤΚ με στάθμιση περ. 89%, είναι προφανές ότι οι προσδοκίες για άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων είναι μικρές.

Και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ο  πληθωρισμός HICP EE (Excluding Energy) παρατηρήθηκε στο ..μόλις 3% για τον Φεβρουάριο του 2022.

Υπό αυτήν τη συλλογιστική, και με δεδομένη την αδυναμία του ευρώ έναντι -τουλάχιστον- του δολαρίου ΗΠΑ στην αγορά συναλλάγματος, τα παράγωγα του γερμανικού BOBL (Bundesobligation) στο ταμπλό του Intercontinental Exchange (ICE) είδαν πριν λίγες ημέρες χαμηλά τριετίας στην περιοχή των 130 μονάδων.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, έχοντας προειδοποιήσει από τη διάσπαση των 133,60, εισήλθαν σε αρνητική περιοχή με επόμενη στάση στην πτώση τις 127,9.

Ωστόσο, λόγω του ότι η καμπύλη επιτοκίων ευνοεί στην τρέχουσα συγκυρία τις βραχείες λήξεις, το εν λόγω μεσοσταθμικό 5ετές (4,5-5,5 έτη) αντέδρασε ακαριαία στη γεωστρατηγική εξέλιξη, προσεγγίζοντας τη σημαντική αντίσταση των 133,70-133,80, όπου υφίσταται ουρά πωλητών και εν εξελίξει σήμα πώλησης. Η έξοδος από τις θέσεις short φαίνεται πάνω από 135,90 σε ημερήσιο κλείσιμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News