Μπορεί η διακοπή των ενεργειακών ροών από τη Ρωσία και των εξαγωγών μετάλλων να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο από τις διεθνείς αγορές, όμως ένας ακόμη ζωτικός κλάδος για τις οικονομίες μπαίνει επίσης στο στόχαστρο των κυρώσεων: η ξυλεία!

Το Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών (Forest Stewarship Council), που είναι ο καθ’ ύλην παγκόσμιος φορέας πιστοποίησης του κλάδου, αποφάσισε και ανακοίνωσε πως αποσύρει την πιστοποίηση όλων των προϊόντων ξυλείας από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, κόβοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα των δύο κρατών να προωθούν στις παγκόσμιες αγορές την ξυλεία τους.

Μάλιστα, η απόφαση της θα διαρκέσει επ’ αόριστον ή καλύτερα για όσο διάστημα ακόμη θα διαρκέσει ο πόλεμος.

Υπολογίζεται ότι η Ρωσία διαθέτει την μεγαλύτερη έκταση δασών στον κόσμο, ήτοι πάνω από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων δασών. Από την ποσότητα αυτή έχει ορίσει ένα 30% ως εκτάσεις που μπορεί να τύχουν εκμετάλλευσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2015 η Ρωσία εξήγαγε 15 εκατ. κυβικά μέτρα ξυλείας, ποσότητα που αναλογεί στο 12% του παγκόσμιου εμπορίου του κλάδου. Μάλιστα κατάφερε να ξεπεράσει τον Καναδά ως η νούμερο ένα χώρα εξαγωγής μαλακής ξυλείας.

Από την άλλη πλευρά οι μεγαλύτεροι αγοραστές παγκοσμίως έχουν σαν πάγια αρχή να αγοράζουν μόνο πιστοποιημένα από τον FSC προϊόντα ξυλείας.

Ενδεικτικά η σουηδική IKEA υποστηρίζει πως το 98% του ξύλου που χρησιμοποιεί για όλα τα προϊόντα της φέρουν την πιστοποίηση του FSC ή είναι προϊόντα ανακύκλωσης.

Η απόφαση του FSC έρχεται να «κουμπώσει» και να ενδυναμώσει την απόφαση που είχε λάβει ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο διεθνής οργανισμός PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) που είχε βάλει τις πρώτες ύλες ξυλείας (και υποπροϊόντων, όπως το χαρτί) από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σε μαύρη λίστα.

Όλες οι μεγάλες εταιρείες συσκευασίας και οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο πρώτες ύλες ξυλείας και υποπροϊόντων ξυλείας και χάρτου που φέρουν διεθνείς πιστοποιήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές