Η παραγωγικότητα της εργασίας στην ΕΕ συνέχισε να αυξάνεται ελαφρά το 2020 και το 2021 παρά την πανδημία COVID-19, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.

Πάντως η πανδημία του κορωνοϊού το 2020 – όπως είχε συμβεί και με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 –  ανέκοψε τις συνολικές τάσεις ανάπτυξης της παραγωγικότητας της εργασίας στην ΕΕ.

Και τα δύο γεγονότα είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της ΕΕ όσον αφορά τους δείκτες του ΑΕΠ και της εισροής εργασίας. Το 2020, η παραγωγικότητα της εργασίας ανά ώρα εργασίας συνέχισε να αυξάνεται ελαφρά (+0,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος), ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας ανά άτομο μειώθηκε απότομα (-4,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος). Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο ότι η μείωση των ωρών εργασίας ήταν μεγαλύτερη από τη μείωση του ΑΕΠ, ενώ η απασχόληση σε άτομα μειώθηκε λιγότερο αισθητά λόγω των προγραμμάτων κρατικής στήριξης που εφαρμόστηκαν στις περισσότερες χώρες.

Αντίθετα, η οικονομική κρίση του 2009 είχε παρόμοια επίδραση και στους δύο δείκτες παραγωγικότητας της εργασίας καθώς η παραγωγικότητα της εργασίας ανά άτομο και ανά ώρα εργασίας μειώθηκε κατά 2,6% και 1,2%, αντίστοιχα.

Το 2021, η παραγωγικότητα της εργασίας ανά άτομο σχεδόν ανέκαμψε στο προπανδημικό επίπεδο, και αυξήθηκε κατά 4,1% (σε σχέση με το προηγούμενο έτος), ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας ανά ώρα εργασίας συνέχισε να αυξάνεται οριακά κατά 0,2% (σε σχέση με το προηγούμενο έτος).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή