Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τα τελευταίας τεχνολογίας πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers) είναι μέχρι στιγμής οι κερδισμένοι από την ενεργειακή κρίση και την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με αναλυτές, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική αύξηση των εξαγωγών LNG από τις ΗΠΑ, τη στιγμή που μέχρι πρότινος οι ναύλοι στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Ατλαντικό κινούνταν πτωτικά, καθώς μειώθηκαν τα δρομολόγια μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.
Την ίδια ώρα, κερδισμένες είναι και οι ναυτιλιακές που έχουν συνάψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια ναύλωσης LNG Carriers καθώς θα επωφεληθούν από την άνοδο της ζήτησης LNG. Ηδη οι ναύλοι spot LNG έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν και παράλληλα τα σύγχρονα LNG Carriers τύπου MEGI με δίχρονες μηχανές (two stroke) εμφανίζουν μέχρι και 50.000-60.000 δολ. την ημέρα επιπλέον κέρδη από τα παλαιότερης τεχνολογίας LNG Carriers.
Σχολιάζοντας τον αντίκτυπο του πολέμου και την επίδραση στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, οι αναλυτές της VesselsValue αναφέρουν ότι η Ρωσία εξακολουθεί να εξάγει περίπου 23 δισεκατομμύρια CBM φυσικού αερίου κάθε μέρα στην Ευρώπη με περίπου το ήμισυ των εξαγωγών να πηγαίνει στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία και στη Λευκορωσία, υπογραμμίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία διοχετεύεται με αγωγούς και προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Επισημαίνουν ακόμη ότι, παρά το γεγονός ότι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες φέρονται να αποεπενδύουν από τη Ρωσία, δεν υπάρχει ακόμη ορατή μείωση του όγκου LNG.
Μπορεί το μερίδιο της Ρωσίας στη αγορά LNG να είναι μεγάλο, όμως είναι αρκετά μικρότερο από άλλες εξαγωγικές χώρες. Από τις 20 κορυφαίες εξαγωγικές περιοχές τους τελευταίους 12 μήνες η Ρωσία αντιπροσωπεύεται με δύο, την περιοχή της Αρκτικής που συνεισέφερε το 4% των συνολικών εξαγωγικών όγκων, και την περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, που συνεισέφερε άλλο ένα 2%. Ωστόσο, υπάρχουν τέσσερις πολύ μεγαλύτερες εξαγωγικές περιοχές, που η καθεμία έχει διψήφια μερίδια: ο Κόλπος της Μέσης Ανατολής (20%), ο Κόλπος του Μεξικού (14%), η Νοτιοανατολική Ασία (12%) και η Δυτική Ακτή της Αυστραλίας (δηλαδή 12%).
Οι κυρώσεις
Οι δυο ρωσικές περιοχές συνεισφέρουν με 2 εκατ. κυβικά μέτρα κάθε μέρα στην παγκόσμια αγορά και παραμένει στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων τριών χρόνων. Αντιθέτως αυτό που δείχνουν τα στοιχεία της VesseslValue, είναι μία μείωση κατά 2 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα από τον Περσικό Κόλπο σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τριών τελευταίων ετών.
Επιπλέον, προς το παρόν φαίνεται ότι ένα κέρδος 3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα που εξάγεται από τον Κόλπο του Μεξικού είναι υπεραρκετό για να καλυφθεί το κενό της Μέσης Ανατολής, σημειώνει η VesselsValue. Η περιοχή είναι σχετικά νεοεισερχόμενη στην αγορά, με αποτέλεσμα οι περισσότερες ποσότητες να αφορούν τη spot αγορά και συνεπώς να επηρεάζεται περισσότερο από τις τρέχουσες τιμές. Σύμφωνα με τον Drewry, οι βασικές κυρώσεις που θα επηρεάσουν τη ναυτιλία LNG το επόμενο διάστημα είναι: η απαγόρευση ρωσικών πλοίων από τις ευρωπαϊκές χώρες, η αποχώρηση μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου (Shell, BP, Total) από ρωσικά έργα LNG, οι ρωσικές τράπεζες που δεν μπορούν να συμμετάσχουν στα συστήματα SWIFT και η απροθυμία πολλών χωρών να εισαγάγουν ρωσικό LNG.
Latest News
Νέος ναυλομεσιτικός οίκος έρχεται στην Αθήνα
Στο πλαίσιο της περαιτέρω επέκτασης των δραστηριοτήτων του στο εξωτερικό, ο Frachtcontor Junge & Co, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανοίξει γραφεία στην Ελλάδα.
Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Θετική εξέλιξη η νέα συμφωνία με την Righship για τους ελέγχους πλοίων
Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών δηλώνει «την απόλυτη στήριξη και εμπιστοσύνη της στο έργο των θεσμικών εκπροσώπων της ναυτιλίας»
Δωρεά 20 δικύκλων και 6 ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών
Με την νέα δωρεά η συνολική προσφορά απο την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) στο ΕΚΑΒ ανέρχεται στα 27 σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα.
Άγιος Ευστράτιος: Υπεγράφη η πράξη ένταξης του έργου εκβάθυνσης του λιμένα
Το έργο εκβάθυνσης του λιμένα θα συμβάλλει ώστε ο Άγιος Ευστράτιος να ενισχύσει την ακτοπλοϊκή σύνδεσή του με την υπόλοιπη χώρα
Στυλιανίδης καλεί Επιτροπή Ανταγωνισμού για ακτοπλοϊκά εισιτήρια και δεσπόζουσα θέση στις γραμμές
Το παρασκήνιο της συνάντησης Στυλιανίδη με Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια του 2025
Εκσυγχρονίζεται ο στόλος των Ρυμουλκών
H ΜΑΡΣ απέκτησε πρόσφατα δεύτερο σύγχρονο ρυμουλκό που θεωρείται το δεύτερο ισχυρότερο σε ελκτική δύναμη στην Ελλάδα
Σύσκεψη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων
Εκτός από την τιμολόγηση για τα ακτοπλοικά εισιτήρια, εξετάστηκαν θέματα ανταγωνισμού και ρυθμιστικού πλαισίου στις θαλάσσιες συγκοινωνίες
Συγχώνευση ελληνικών ναυλομεσιτικών οίκων - Η Golden Destiny περνά στην Intermodal
Την Golden Destiny απορρόφησε ο ναυλομεσιτικός οίκος Intermoda
«Αργυρό» μετάλλιο στην επιβατική κίνηση για τα ελληνικά λιμάνια - Στην τρίτη θέση ο Πειραιάς
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat δύο ιταλικά λιμάνια προηγούνται του Πειραιά, ο οποίος είναι ο τρίτο σε επιβάτες λιμάνι
Η Χριστίνα Μαργέλου στους κορυφαίους τραπεζίτες της ναυτιλίας το 2024
Η διάκριση αντανακλά την ισχυρή παρουσία της Eurobank και του συνόλου του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, στην ναυτιλιακή χρηματοδότηση