Στο 13,2% ανήλθε το ποσοστό ανεργία κατά το 4ο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την ώρα που σημειώνεται αύξηση της μερικής αυπασχόλησης (10,6%) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (22,7%).

Το ποσοστό ανεργίας κατά το προηγούμενο τρίμηνο (Γ’ 2021) ήταν 13,0% και κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Δ’ 2020) ήταν 16,2%.

Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.053.275 άτομα παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,6%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 4,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 617.431 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 17,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2021 το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (68,9%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (20,1%).

Άνοδος της μερικής απασχόλησης

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 9,1%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 6,3%. Η μερική απασχόληση εμφανίζεται αυξημένη (10,6%) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (22,7%). Η προσωρινή απασχόληση έχει μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (-23,4%) και έχει αυξηθεί σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (1,5%).

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (22,7%) και οι επαγγελματίες (21,1%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο παρατηρείται αύξηση στους επαγγελματίες και τους ειδικευμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς (4,3% και 2,9% αντίστοιχα) ενώ μείωση παρατηρείται στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη (-7,8), στους υπαλλήλους γραφείου (-5,1%) και στους χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού (-5,1%). Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στους ειδικευμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς και στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες (16,7% και 13,0%, αντίστοιχα) ενώ μείωση παρατηρείται στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (-9,0%).

Ώρες εργασίας

Το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων (49,4%) δηλώνει ότι εργάστηκε 40 – 47 ώρες την εβδομάδα αναφοράς, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (19,3%) δηλώνει ότι εργάστηκε 48 ή περισσότερες ώρες. Η πλειονότητα των απασχολουμένων (80,7%) δηλώνει ότι εργάστηκε τις συνήθεις ώρες κατά την εβδομάδα αναφοράς. Το 11,0% των απασχολουμένων δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να εργάζεται περισσότερες ώρες, το 4,5% είναι υποαπασχολούμενοι μερικής απασχόλησης οι οποίοι θα ήθελαν να εργάζονται περισσότερο, και θα μπορούσαν να αρχίσουν να εργάζονται περισσότερο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, και το 1,6% έχει παραπάνω από μία εργασία

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι βασικοί λόγοι που σταμάτησαν οι άνεργοι να εργάζονται είναι είτε γιατί η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (36,8%) είτε γιατί απολύθηκαν(4) (15,9%). Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν (νέοι άνεργοι) είναι 20,4%.

Η πλειονότητα των ανέργων (64,7%) αναζητά εργασία ένα έτος ή περισσότερο (μακροχρόνια άνεργοι). Επίσης, η πλειονότητα των ανέργων έχει ολοκληρώσει μέχρι δευτεροβάθμια εκπαίδευση (59,0%). Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 17,1%, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι λαμβάνουν επίδομα ή βοήθημα από τον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 16,0%. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων