Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να ομαλοποιεί την πολιτική της και να μην διστάσει να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα και εντός του τρέχοντος έτους,  εάν το δικαιολογούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοαχίμ Νάγκελ.

Ο Νάγκελ προειδοποίησε ότι ο υψηλός πληθωρισμός κινδυνεύει παγιωθεί και εάν η ΕΚΤ ξυπνήσει πολύ αργά, η αυστηροποίηση της πολιτικής θα πρέπει να είναι τόσο απότομη που θα μπορούσε να πνίξει την ανάπτυξη.

«Είναι σαφές για μένα ότι εάν το απαιτούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό, πρέπει να συνεχίσουμε να ομαλοποιούμε τη νομισματική πολιτική και επίσης να αρχίσουμε να αυξάνουμε τα βασικά μας επιτόκια», είπε ο Νάγκελ και πρόσθεσε: «Εάν οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων τελειώσουν το τρίτο τρίμηνο όπως έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος, αυτό ανοίγει τη δυνατότητα αύξησης των βασικών επιτοκίων φέτος, εάν χρειαστεί».

«Οι ρυθμοί πληθωρισμού στο άμεσο μέλλον δεν θα είναι τόσο χαμηλοί όσο πριν από την πανδημία», τόνισε ο Γερμανός Τραπεζίτης υπογραμμίζοντας ότι «ο κίνδυνος να δράσουμε πολύ αργά έχει αυξηθεί».

«Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε την έξοδο από την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική… διαφορετικά τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν ταχύτερα ή υψηλότερα αργότερα», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή