Σε επί τα χείρω αναθεώρηση της εκτίμησής για την ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά 1 ποσοστιαία μονάδα προχώρησε η EBRD, αναφέροντας πως το ελληνικό ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 2,9% φέτος, και κατά 3,5% το 2023.

Η Beata Javorcik, επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD, δήλωσε πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ένα βαθύ αντίκτυπο στις οικονομίες στις περιοχές που καλύπτει η EBRD καθώς και παγκοσμίως. Οι πληθωριστικές πιέσεις ήταν ήδη υψηλές πριν από τον πόλεμο και σίγουρα θα ενισχυθούν πλέον, κάτι που θα έχει δυσανάλογη επίδραση σε πολλές χώρες χαμηλότερου εισοδήματος, καθώς και στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού στις περισσότερες χώρες».

Πτώση τουρισμού

Από εκεί και πέρα, σημειώνει πως μια πτώση του ρωσικού τουρισμού θα επηρέαζε ορισμένες χώρες, που εξαρτώνται από τον κλάδο του τουρισμού, όπως η Κροατία και η Ελλάδα, οι οποίες, αν και δεν εξαρτώνται από τους Ρώσους ή τους Ουκρανούς τουρίστες, ενδέχεται να δεχθούν ένα πλήγμα από τη γενικότερη υποχώρηση της διάθεσης των τουριστών να ταξιδέψουν κυρίως από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής λόγω του υψηλότερου κόστους ή/και των αυξημένων κινδύνων διάχυσης της κρίσης.

Όπως σημειώνει η οικονομολόγος, οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι από την Ουκρανία ενδέχεται να προσφέρουν μια ώθηση σε ορισμένες οικονομίες μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλή δημογραφική γήρανση. Βραχυπρόθεσμα, οι οικονομίες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές πιέσεις και προκλήσεις σε διοικητικό επίπεδο εξαιτίας της παροχής στέγασης, υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης στους ανθρώπους που έρχονται από την Ουκρανία.

Οι προβλέψεις της EBRD υποθέτουν ότι θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός εντός δύο μηνών, και αμέσως μετά θα ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης στην Ουκρανία, ενώ οι κυρώσεις στη Ρωσία αναμένεται να παραμείνουν στο ορατό μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες