H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τερματίσει οκτώ χρόνια αρνητικών επιτοκίων στα τέλη του 2022 ή τις αρχές του 2023, καθώς θα ανεβάσει… στροφές στην προσπάθεια της να περιορίσει τον πληθωρισμό. Αυτό προέβλεψε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Μπόστιαν Βάσλε.

«Το πιο σημαντικό θέμα για μένα είναι να μην ξεκινήσουμε τη διαδικασία πολύ αργά φέτος και να έχουμε την ευκαιρία να βγούμε από το αρνητικό έδαφος μέχρι το γύρισμα της χρονιάς» σχολίασε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας που θεωρείται από τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη στο συμβούλιο της ΕΚΤ.

«Περιμένουμε ακόμη αρκετά ισχυρούς, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οπότε αν το σενάριο αυτό ευοδωθεί δεν βλέπω λόγους να μην προχωρήσουμε με την πολιτική ομαλοποίησης (των επιτοκίων) μετά το γύρισμα της χρονιάς, ώστε να κινηθούμε πάνω από τα μηδενικά επίπεδα στα επιτόκια» τόνισε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε, άλλωστε, πως με την πίεση που ασκεί ο πόλεμος στις τιμές, η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι προσεκτική και να αναλάβει δράση πριν οι πληθωριστικές πιέσεις ενισχυθούν περαιτέρω.

«Η τελευταία ανάγνωση του πληθωρισμού ήταν αλήθεια πολύ υψηλή, όμως δεδομένου του πολέμου και της εκτίναξης των τιμών σε όλο τον ενεργειακό κλάδο, αυτό ήταν κάτι δεν ήταν έκπληξη» επεσήμανε, αν και εξέφρασε την άποψη πως «σε ένα τρίμηνο ή δύο θα δούμε το ανώτατο σημείο του πληθωρισμού και κατόπιν θα ακολουθήσει μια σταδιακή υποχώρηση του δείκτη μέχρι τα τέλη της χρονιάς».

Οι αγορές χρήματος προβλέπουν δύο αυξήσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι τα τέλη της χρονιάς και άλλες τέσσερις αυξήσεις μέχρι το Μάρτιο του 2023. Με φόντο την διόγκωση του πληθωρισμού η ΕΚΤ αποφάσισε το Μάρτιο να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα τερματισμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ένα μέτρο στήριξης που ξεκίνησε από το 2015.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Παρίσι 2024: Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία του Παρισιού για υπερμεγέθη Châteaux
Διεθνή |

Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία του Παρισιού για υπερμεγέθη Châteaux

Με τιμές ανταγωνιστικές με τα καλύτερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας και χώρο για τη συνοδεία, τα ιστορικά αρχοντικά γύρω από το Παρίσι είναι οι πιο καυτές κρατήσεις αυτού του καλοκαιριού