Έμφαση στα θέματα της εκπαίδευσης, και κυρίως στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, έδωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, της έκθεσης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, για την Ανάπτυξη της Θράκης.
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της πολιτικής ισονομίας και ισοπολιτείας που εφαρμόζει η χώρα μας για τη μειονότητα της Θράκης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα εγκαθίδρυσε με συγκεκριμένες πράξεις και πολιτικές, την πιο ριζοσπαστική πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας για τη μειονότητα της Θράκης. Η νέα πολιτική που εφάρμοσε η χώρα μας, τερμάτισε τις διακρίσεις, ορίζοντας ως μοναδικό κριτήριο στη διοίκηση, την ισονομία και την ισοπολιτεία. Και όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις, ακολούθησαν με υποδειγματικό τρόπο αυτή τη πολιτική».
Για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
«Μεταξύ άλλων, το πόρισμα αναφέρεται στα θέματα της παιδείας, στην καρδιά των οποίων είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Η ανάπτυξή του αποτέλεσε στρατηγική επιλογή μας, την οποία και στηρίζουμε με συγκεκριμένα μέτρα, γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί την βασική ατμομηχανή ανάπτυξης της περιοχής», υπογράμμισε ο κ. Συρίγος.
Όπως είπε, στο σχεδιασμό ενίσχυσης της εκπαίδευσης στη Θράκη, είναι η επέκταση του τεχνολογικού campus, η ενίσχυση των επιχειρήσεων στις οποίες γίνονται οι πρακτικές των φοιτητών, ενώ το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθεί τμήμα ψυχολογίας.
«Στόχος μας είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, με σωστό τρόπο, να αγκαλιάσει ολόκληρη την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας», συμπλήρωσε ο κ. Συρίγος.
Για την εκπαίδευση της μειονότητας
Έμφαση έδωσε ο υφυπουργός στην αύξηση της εκπαίδευσης της μουσουλμανικής μειονότητας, τονίζοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το διάστημα από το 1997 μέχρι το 2018 έχουν φοιτήσει στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο εκατοντάδες χιλιάδες μέλη της μειονότητας και πολλοί από αυτούς είναι γιατροί, δικηγόροι και πολιτικοί μηχανικοί.
«Είμαστε περήφανοι που αυτοί οι νέοι άνθρωποι τα κατάφεραν, και αυτό είναι αποτέλεσμα της ισονομίας και ισοπολιτείας που λειτουργεί στη χώρα μας. Αποδείξαμε έμπρακτα, ότι η Ελλάδα σέβεται τα δικαιώματα της μειονότητας στη Θράκη», επεσήμανε ο υφυπουργός Παιδείας.
Τέλος, ο κ. Συρίγος υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, τονίζοντας ότι 30 χρόνια μετά το προηγούμενο ομόφωνο πόρισμα, χρειαζόταν να επικαιροποιηθεί το σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής. «Το πόρισμα της Επιτροπής θα αποτελεί πυξίδα και σημείο αναφοράς τα επόμενα χρόνια, για όλες τις κυβερνήσεις, για την ανάπτυξη της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας», κατέληξε.
Latest News
Η δύσκολη πρόκληση της ΕΚΤ στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων
Η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της οικονομίας και στη διατήρηση σταθερού πληθωρισμού
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974
Πού βλέπουν 28 οίκοι το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό το 2025 και 2026
Σύμφωνα με τη Focus Economics o ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ προβλέπεται το 2025 να κυμανθεί κοντά στην πρόβλεψη του 2024
Ημέρα Εθελοντισμού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το ΟΠΑ επιβραβεύει 115 φοιτήτριες και φοιτητές για την προσφορά τους
Grant Thornton και Οικονομικό Πανεπιστήμιο στηρίζουν τους μαθητές της ακριτικής Ελλάδας
Ο.Π.Α. και Grant Thornton υποδέχθηκαν τους μαθητές οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης