Νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας λαμβάνει η Βρετανία, παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank.

Παράλληλα, το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα έως τα τέλη του 2022, ενώ άλλοι οκτώ Ρώσοι ολιγάρχες εντάσσονται στη δέσμη κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των Αντρέι Ακίμοφ, διευθύνοντος συμβούλου της Gazprombank, και Λεονίντ Μίχελσον, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας φυσικού αερίου Novatek. Συνολικά οι νέες κυρώσεις αφορούν βαθύπλουτους Ρώσους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον βιομηχανικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των φορτηγών και των διαμαντιών.

Απαγόρευση επενδύσεων

Το Λονδίνο θα απαγορεύσει επίσης τις επενδύσεις βρετανικών εταιρειών στη Ρωσία. Σημειώνεται ότι η αξία των βρετανικών επενδύσεων στη ρωσική οικονομία ανερχόταν σε πάνω από 11 δισεκατομμύρια λίρες (14,4 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2020. Επίσης, θα απαγορευτεί η εξαγωγή βασικού εξοπλισμού διύλισης πετρελαίου, καθώς και καταλυτών.

«Το τελευταίο μας κύμα μέτρων θα βάλει τέλος στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας από το Ηνωμένο Βασίλειο και θα επιβάλει κυρώσεις σε ακόμη περισσότερα άτομα και επιχειρήσεις, αποδεκατίζοντας την πολεμική μηχανή του Πούτιν», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρους.

«Μαζί με τους συμμάχους μας δείχνουμε στη ρωσική ελίτ ότι δεν μπορούν να ξεπλύνουν τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατόπιν εντολής (του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν».

Με «φόντο» τη Μπούτσα

Οι νέες κυρώσεις, το πέμπτο πακέτο της Βρετανίας από την έναρξη της κρίσης, έρχονται μετά από αναφορές για επιθέσεις σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένων συγκλονιστικών εικόνων από την ουκρανική πόλη Μπούτσα.

Η απόφαση για το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων της Sberbank ελήφθη σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ανακοίνωσαν αντίστοιχες κυρώσεις την Τετάρτη. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού άνθρακα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή