Στα υψηλότερα επίπεδα από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Ρέιγκαν εκτινάχθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, και διαμορφώθηκε στο 8,5% ελαφρώς πάνω από τη εκτίμηση των αναλυτών για ποσοστό 8,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, ο ΔΤΚ εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 6,5%, σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Το κόστος των τροφίμων συνεχίζει να αυξάνεται

Ενώ το κόστος του φυσικού αερίου και της στέγης είναι ανησυχητικό, οι τιμές για βασικά είδη διατροφής συνεχίζουν επίσης να ανεβαίνουν σταθερά. Ο δείκτης τιμών των τροφίμων αυξήθηκε κατά 1% τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας συνολική ετήσια άνοδο 8,8%. Το προηγούμενο εξάμηνο, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,8% κατά μέσο όρο μηνιαίο.

Συγκεκριμένα, τα τρόφιμα που παρασκευάζονται στο σπίτι κοστίζουν τώρα 10% περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα τρώγοντας λιγότερο έξω. Συγκριτικά, το μέσο κόστος των γευμάτων σε πακέτο ή σε εστιατόριο σε ετήσια βάση έχει αυξηθεί κατά 6,9%.

Όπως υπογραμμίζει το CNBC, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κόστος για τα βασικά είδη διατροφής που απαιτούνται για την προετοιμασία των γευμάτων συνεχίζει να αυξάνεται λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, διαταραγμένων συγκομιδών και κόστους εργασίας. Αυτά τα είδη έχουν εκτιναχθεί σε τιμές κατά τα ακόλουθα ποσοστά το τελευταίο έτος:

Αλεύρι και παρασκευασμένα μείγματα αλευριού: 14,2%
Βούτυρο και μαργαρίνη: 14%
Κρέας, πουλερικά και ψάρι: 13,8%
Γάλα: 13,3%
Αυγά: 11,2%
Φρέσκα φρούτα: 10,1%
Ψωμί: 7,1%
Φρέσκα λαχανικά: 5,9%

Τα παντοπωλεία ήταν πιο επιθετικά στην αύξηση των τιμών σε σύγκριση με τα εστιατόρια, λέει ο Matt Dmytryszyn, επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων Telemus. «Τα εστιατόρια τείνουν να επαναφέρουν τις τιμές μενού σε περιοδική βάση και θα περιμέναμε πρόσθετες αυξήσεις τιμών στο εγγύς μέλλον», λέει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή